Voldsom prisstigning på billedskole for børn

Det vil blive betydeligt dyrere for københavnske børn at gå på billedskole i fritiden i næste sæson. Lederen på Billedskolen i Ryesgade frygter, at kun børn af rige forældre har råd til at gå til billedkunst om eftermiddagen.

I år koster det 950 kr. for en sæson at gå på Billedskolen i Ryesgade på Østerbro. Men efter sommerferien bliver prisen betydeligt højere, nemlig 1510 kr. Det samme gælder Københavns to andre billedskoler i henholdsvis Valby og i Øster Farimagsgade.

Den voldsomme prisforhøjelse er besluttet politisk i Københavns Kommune, og beslutningen er kommet fuldstændig bag på Billedskolen i Ryesgades leder og bestyrelse, der ikke mener at være blevet orienteret forud for afgørelsen.

»Vi har aldrig i de 13 år, skolen har eksisteret, været ude for så store prisstigninger, og jeg frygter, at elever må vælge os fra, fordi vi bliver for dyre,« siger Kirsten Møller, leder af Billedskolen i Ryesgade, der netop skal til at flytte til nye istandsatte bygninger ved den gamle kødby på Vesterbro.

Betaler af egen lomme

Kirsten Møller har personligt kendskab til en af skolens elever, der betaler til skolen af sine lommepenge og af de penge, han kan tjene i sin fritid.

»Han er meget bekymret for, om han vil kunne gå her næste år, og det gør da ondt på mig at høre,« siger Kirsten Møller, der mener, at vi nu må have debatteret, om kulturtilbud som billedskolerne skal være for alle børn eller kun for dem med velbeslåede forældre.

Samtidig finder hun det urimeligt, at billedskolerne i København nu bliver betydeligt dyrere end billedskoler i resten af landet, der fortsat ligger på knapt 1000 kr. om året.

Conny Nielsen er forældrerepræsentant i bestyrelsen. Hun er også enlig mor til en pige, der er meget begejstret for at gå på Billedskolen i Ryesgade.

»Så stor en stigning vil helt sikkert komme til at betyde noget for mit daglige budget. Men jeg skal nok finde ud af det, for hun skal fortsætte på skolen. Måske vil jeg tale med min datters far og få ham til at hjælpe,« siger Conny Nielsen.

Konsekvenser til efteråret

I januar kontaktede skolens bestyrelse Uddannelses- og Ungdomsudvalget i København for endnu en gang at appellere til, at de nuværende priser fastholdes. Men uden held.

»Når prisstigningen er vedtaget som led i budgettet for 2002, så kan udvalget ikke ændre på beslutningen,« siger borgmester Per Bregengaard (EL).

Han vil nu vente til efteråret og se, hvilke konsekvenser de højere priser får, og så kan nye takster eventuelt indarbejdes igen i 2003.

Per Bregengaard påpeger, at der i dag er flere børn og unge, der vil gå på billedskolerne, end der er plads til, så de nye takster vil sandsynligvis ikke ramme skolernes eksistens.

Relevant diskussion

Til gengæld mener han, at det er relevant at diskutere, om billedskolerne skal være for alle børn:

»Måske er det trods alt at foretrække, at skolerne må sortere nogen fra, frem for at det kun er de mest velbeslåede, der har råd til at gå på skolerne,« siger Per Bregengaard.

Et af billedskolernes problemer er, at der ikke findes et lovgrundlag på området, som der gør for landets musikskoler. Det betyder, at kommunerne uden videre kan skære i tilskuddet. Musikskolerne i København har ikke fået en tilsvarende takststigning, fordi statstilskuddet ifølge loven så vil bortfalde.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen