Politiet stopper vagtordning i Farum

Hillerød Politi vil ikke tillade, at Falck Securitas patruljerer på villaveje i Farum. Politikerne er chokerede over, at forvaltningen ikke har informeret dem om, at kommunens aftale med det private vagtfirma er ulovlig.

Som den formentlig første kommune herhjemme har Farum hyret sit eget private "politikorps" for skabe tryghed og sikkerhed for borgerne.

Gennem seks måneder har Falck Securitas patruljeret på villavejene og i byens industri-kvarter.

Men det er ulovligt, fastslår Hillerød Politi. Ifølge loven om private vagtselskaber må vagtværn nemlig ikke udføre decideret patruljering på offentlig gade og vej.

»Det er rigtigt, at vi har haft en sag, hvor en aftale mellem Falck Securitas og Farum Kommune overskred bestemmelserne i loven,« siger Hillerøds politimester, Jørgen Skat-Rørdam.

Farum Kommune indgik allerede i 1997 en aftale med Falck Securitas om at holde opsyn med kommunens bygninger og anlæg. I fjor besluttede et flertal i byrådet imidlertid at udvide ordningen til også at omfatte patruljering på villaveje og i boligkvarterer.

»Vi mente, at der var for mange indbrud i industri-kvarteret og generelt for lidt politi i byen, når nærpoliti-stationen lukker om eftermiddagen,« siger viceborgmester Per Edrén (K).

Forundrede politikere

Det afviser Hillerød Politi, der i december skred ind over for vagtordningen efter en række helsides annoncer i Farum Avis, hvor kommunen lovede "en sikker by" og mindre kriminalitet.

»Vi bad kommunen og vagtselskabet om at standse patruljeringen,« siger politimester Jørgen Skat-Rørdam, der nu har indskærpet, at Falck Securitas fremover kun må patruljere ved kommunens bygninger og anlæg.

Nyheden om, at den kommunale vagtordning er ulovlig og er blevet stoppet af politiet, vækker forargelse og forundring blandt politikerne.

»Vi har intet hørt fra forvaltningen, om at ordningen er blevet stoppet. Det er helt uantageligt, at en så vigtig information holdes skjult for byrådet,« siger Helene Lund (SF), der stemte imod udvidelsen af ordningen.

Fejl og forglemmelse

Det samme gjorde Sabine Kirchmeier-Andersen (S), og hun er målløs over den manglende information.

»Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Det er forfærdeligt og pinligt, at man indfører en ordning uden at checke, om den er lovlig. Det burde være forvaltningens opgave. Vi har som byrådsmedlemmer ikke mulighed for at checke, om hver enkelt ordning er lovlig, men det værste er, at vi slet ikke er blevet informeret,« siger hun.

Også for viceborgmester Per Edrén (K) er det nyt, at aftalen med Falck Securitas er ulovlig, og i Venstres byrådsgruppe er man heller ikke blevet informeret.

»Det må være en fejl eller en forglemmelse. Men når det viser sig, at aftalen er ulovlig, skulle den jo have været undersøgt bedre,« siger gruppeformand Mogens Hovgård (V).

Uklare regler

Falck Securitas afviser, at selskabet bevidst skulle have tilbudt Farum Kommune en ulovlig service.

»Vi handlede i god tro, og reglerne for, hvad vagtselskaber må, kan være svære at gennemskue. Vi har tolket reglerne sådan, at ordningen var i overensstemmelse med loven, og vi har bragt ordningen til ophør med det samme, da Hillerød Politi bad om det,« informationschef Morten Jeppesen, Falck Securitas.

Ingen embedsmænd i Farum Kommune kan forklare, hvordan det har været muligt at indgå en ulovlig aftale med Falck Securitas.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen