Farum stopper storstilet IT-projekt

Farums borgere må nu vinke farvel til bredbånd og digitalt TV i hjemmet. Usikkerheden om kommunens økonomiske fremtid betyder, at en IT-satsning til flere millioner kroner sættes i bero.

Farums borgere betaler nu prisen for, at borgmester Peter Brixtofte (V) tilsyneladende har soldet deres penge op.

FarumNettet, der skulle havde tilbudt borgerne gratis lokaltelefoni, lynhurtige internet-forbindelser og undervisning over internettet, bliver sparet væk på grund af kommunens økonomiske kaos.

Kommunen havde ellers besluttet at satse et tocifret millionbeløb på at bringe Farum i førertrøjen på IT-området.

»Men vi er nødt til at sætte udviklingen af FarumNettet i bero. Det er en klar forringelse af serviceniveauet for Farums borgere,« erkender Morten Pflug (V), formand for kommunens IT-udvalg.

»Ideen med FarumNettet var at binde borgerne bedre sammen, både fagligt og socialt, men vi må klappe hesten og forholde os til de økonomiske realiteter,« siger han.

Når der er kommet overblik over kommunens økonomi, vil IT-udvalget ifølge Morten Pflug gå projektet efter i sømmene for at se, om det skal tages op igen.

Den beslutning kommer bag på udvalgsmedlem Sabine Kirchmeier-Andersen (S).

»Jeg vidste overhovedet ikke, at arbejdet med FarumNettet var sat i bero. Det beviser bare, at det hele går lidt hurtigt i øjeblikket. Men det er klart, at vi må skrue ned for ambitionerne,« siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Højteknologiske planer

Det første spadestik til FarumNettet er allerede blevet taget.

Det skete i august i fjor, efter at et enigt økonomi-udvalg havde vedtaget at "gøre Farum Kommune til landets førende højteknologiske kommune," som det hedder på kommunens hjemmeside.

Kommunens IT-chef Morten Jørgensen og kommunens daværende direktør for IT og Jura, Sidse Ægidius, havde i september og oktober 60 virksomheder til maratonlange samtaler på rådhuset.

Teleselskaber, entreprenører og IT-konsulenter gav tilbud på opgaven og fremlagde deres ideer for kommunen.

»Vi har faktisk fundet frem til en model, hvor borgerne vil kunne søge mindst 25 gange hurtigere på internettet, hvis projektet bliver gennemført,« siger Morten Jørgensen.

Elektronisk fællesskab

Bliver bredbåndet en dag etableret, vil borgerne i Farum få adgang til en lang række nye tilbud.

»De vil kunne bestille hjemmehjælp via en videotelefon, leje og se videofilm over internettet og se digitalt TV. Farums skolebørn vil kunne sidde hjemme og lave lektier over internettet og arbejde sammen med klasser i andre lande,« siger IT-chef Morten Jørgensen.

Den øgede service skulle efter de oprindelige planer også være med til at øge fællesskabet og det sociale liv i Farum.

»Fru Jensen sidder måske i sit hus og har de samme interesser som naboen, uden at hun ved det. Med FarumNettet vil hun få mulighed for at danne interessegrupper og dermed få nye venskaber,« siger Morten Jørgensen.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen