Fortsat strid om udvalgsposter i Borgerrepræsentationen

De konservative i København truer med at klage til Indenrigsministeriet, hvis partiet ikke får en plads i sundhedsudvalget.

Grøfterne i den borgerlige lejr i Københavns Borgerrepræsentation (BR) bliver stadig dybere.

De konservatives gruppeformand Mogens Lønborg vil ikke accepterere den borgerlige valggruppes tilbud om en plads i miljøudvalget som kompensation for den plads i sundhedsudvalget, som han var stillet i udsigt i konstitueringsaftalen.

»Sundhedsområdet var det højst profilerede tema i vores valgkamp. Jeg var kandidat til posten som sundhedsborgmester og sidder i dag i bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab. Så der er ikke tale om en ligegyldig udvalgspost. Det er hjerteblod,« siger han.

Uden om de konservative

Slagsmålet om udvalgsposterne bunder i, at den borgerlige valggruppe ved det konstituerende møde i BR den 6. december anmeldte et medlem for meget i både sundhedsudvalget og kulturudvalget, mens der til gengæld var en ledig plads i miljøudvalget.

Forvirringen skyldtes bl.a., at de konservative først få minutter før mødet besluttede sig for at gå med i valgforbundet med Venstre, de radikale, Dansk Folkeparti og CD.

Fadæsen er foreløbig endt med, at de borgerlige indbyrdes har byttet rundt på en række poster, og de fik får jul uden om de konservative sat navne på medlemmerne af de enkelte udvalg. Mogens Lønborg står i dag tilbage med sorteper og en plads i økonomiudvalget, mens de radikale ud over sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø også har fået Tanwir Ahmad i sundhedsudvalget.

»Det ligner et kup, og det er uacceptabelt. I et retssamfund kan man ikke indgå en aftale og bagefter lave den om, som man behager. Juraen i denne sag er så klar, at selv en førsteårsjurastuderende kan se det,« siger Mogens Lønborg.

Han vil på et møde i dag opfordre de øvrige partier i valggruppen til at lade en jurist gennemgå den oprindelige konstitueringsaftale. Er der ikke opbakning til det, er han parat til at klage til Inderigsministeriet over fejlen.

Flertallet bestemmer...

»Mit navn er blevet læst op i BR-salen, så rent juridisk er jeg blevet valgt til sundhedsudvalget. Problemet er, at Borgerrepræsentationens sekretariat ikke opdagede, at der var indstillet en person for meget,« siger Mogens Lønborg.

Da de borgerlige partier har afleveret en fortegnelse over medlemmerne af de enkelte udvalg betragtes sagen som afsluttet af Borgerrepræsentationens sekretariat.

»Det er op til de enkelte valggrupper selv at fordele udvalgsposterne. Kan man ikke blive enige, er det ifølge den kommunale styrelseslov flertallet, der træffer afgørelsen,« siger sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen.

Ben Haddou (CD) er parat til at give afkald på sin plads i sundhedsudvalget mod en anden udvalgspost, hvis det kan skabe ro.

»Jeg stiller gerne mit mandat til rådighed, så vi kan komme videre,« siger Ben Haddou, der også sidder i økonomiudvalget og miljøudvalget. Modsat kampen om pladserne i sundhedsudvalget er interessen for miljøudvalget ikke stor.

»Det er meget skuffende, at ingen partier ikke har lyst til at sidde i det udvalg,« siger Ben Haddou.

Opfordring til forsoning

Venstres gruppeformand Pia Allerslev opfordrer til forsoning.

»Mange har givet sig, uden at tingene er gået op. Nu må vi finde en løsning,« siger hun.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Inger Marie Bruun-Vierø (R) eller Indenrigsministeriets juridiske afdeling.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.