Beboere hjemløse efter brand på Vesterbro

Mindst 100 personer blev hjemløse, da en storbrand natten til i går raserede en femetages ejendom med pensionat og klubværelser på Vesterbrogade i det indre København. Først i går eftermiddags lykkedes det at få branden endeligt slukket.

Kjeld Christensen fik en brat opvågning, da han i går tændte for Morgen-TV.

Han havde overnattet hos nogle venner på Østerbro i København, og mens han nippede fredeligt til en kop Nescafé, så han pludselig billeder af en etageejendom omspændt af flammer tone frem på TV-skærmen.

»Jamen, det er jo mit hus,« udbrød han vantro, mens speakeren fortalte, at den brændende ejendom husede et pensionat og en række klubværelser på Vesterbrogade 94.

Kjeld Christensen er én af de i alt 108 personer, der er tilmeldt officielt på adressen. Da han vendte hjem onsdag morgen, var brandfolkene stadig i gang med slukningsarbejdet, og det var umuligt at komme ind i brandtomten. Kjeld Christensen måtte nøjes med at stå på det modsatte fortov og kigge op på dét, der få timer tidligere var hans hjem.

Han har boet i ejendommen i et års tid og er tidligere eksportchauffør. Men en dårlig ryg har sat en stopper for karrieren, og nu er han bistandsklient.

»Det er en totalt uvirkelig situation, det her,« siger han.

Ikke forsikret

»Alle mine personlige papirer er jo sandsynligvis brændt. Og alt hvad jeg ellers havde. Det hele. Ikke fordi det var så meget. Men der var da bl.a. nogle gamle fotografier, som ikke kan erstattes,« fortæller Kjeld Christensen.

På spørgsmålet om han var forsikret, ryster han smilende på hovedet.

»Næh. Så jeg ved faktisk ikke rigtigt, hvad jeg skal stille op. Det hele virker temmelig overvældende lige nu,« siger han.

Beboerne i ejendommen består især af flygtninge, bistandsklienter, arbejdsløse og førtidspensionister, men der også en del lønmodtagere og i perioder enkelte turister. Mandag aften blev ca. 70 af dem evakueret og genhuset på Sundbyøster Skole på Amager af Den Sociale Døgnvagt, resten var selv i stand til at skaffe et sted at overnatte. Og onsdag eftermiddag havde yderligere 40 skaffet sig overnatningsmulighed.

»De sidste 30 er vi ved at få indlogeret på et hotel lige i nærheden af ejendommen. Der regner vi så med, at de kan blive boende, indtil de kan flytte hjem igen,« siger Pia Hjørtoft fra Den Sociale Døgnvagt.

Frygtede for indebrændte

Branden opstod tirsdag aften ved 20-tiden i ét af værelserne på anden sal - efter al sandsynlighed ved et uheld, oplyser vicekriminalkommissær Preben Kristensen fra Københavns Politi. Og først i går eftermiddags kunne brandfolkene erklære ilden helt slukket.

Ved et sammenfald af uheldige omstændigheder udviklede branden sig med eksplosionsagtig hast. På ingen tid havde flammerne ædt sig op gennem taget i både for- og baghus, og flere af beboerne måtte redde sig ved at kaste sig ud af vinduerne og lande i brandfolkenes springlagner.

I alt syv personer blev kørt til hospitalet og behandlet for lettere brandsår og røgforgiftning, men ingen kom livsfarligt til skade.

»Vi frygtede en overgang, at nogle var brændt inde. Og indtil vi har fået det hele kulegravet engang i morgen (torsdag, red.), kan vi ikke sige med sikkerhed, at det ikke er tilfældet. Men foreløbig er ingen meldt savnet. Så det ser ud som om, at alle slap levende ud,« siger Preben Kristensen.

Alt disponibelt mandskab fra både Københavns og Frederiksberg Brandvæsen var på banen for at bekæmpe flammerne, men det blev alligevel nødvendigt med assistance fra bl.a. Tårnby. Og først efter fire timers slukningsarbejde var ilden så meget under kontrol, at den ikke kunne brede sig til naboejendomme.

Preben Kristensen betegner branden som "meget alvorlig".

»Det er heldigvis sjældent, vi har så store brande som dén her. Skaderne er meget omfattende. Ilden har raseret det meste af huset indvendigt, og tagetagen på både for- og baghus er fuldstændigt udbrændt. Dertil kommer de omfattende vandskader,« siger Preben Kristensen.

Så de hjemløse beboere skal ikke regne med at kunne flytte hjem igen lige med det første.

eva.plesner@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.