Hvidovre Kommune raser mod gasanlæg

Danmark skal udbygge gasnettet og lave ledning til Polen. Hvidovre Kommune har allerede protesteret mod projektet, men vil have Miljøministeriet til at medtage borgerprotester, selv om fristen for indsigelser er udløbet.

Hvidovre Kommune prøver nu at mobilisere borgerne til at protestere mod en stor udbygning af en gasledning, der bl.a. vil betyde anlæg af en kraftig gas- kompressorstation, der vil dække omkring 190.000 kvm. på Avedøre Holme.

Fristen for at gøre indsigelser mod projektet, der skal gøre det muligt for det statsejede olie- og naturgasselskab, DONG, at sælge gas til bl.a. Polen, er overskredet, men kommunen anmoder Miljøministeriet om, at indsigelser fra borgermødet vil blive taget med alligevel.

I løbet af foråret skal Miljøministeriet tage stilling til udvidelsen af det danske system til gastransport. For Hovedstadsregionens vedkommende er to løsninger til linjeføring af søledningen til diskussion.

Én mulighed er at lade søledningen få forbindelse med land ved Rødvig på Stevns; det protesterer både Stevns og Fakse kommuner imod.

Sikkerhedsrisiko

En anden løsning er at lade ledningen komme i land ved Avedøre Holme. Den sidste løsning vil betyde anlæg af en kompressorstation og en ekstra ledning langs den eksisterende ledning til Køge. Den løsning er Hvidovre Kommune stærkt imod.

Kommunens politikere mener nemlig, at gaskompressoren og gasledningen dels udgør en sikkerhedsrisiko og vil være så ødelæggende for miljøet og være et oplagt mål for terrorister, at det i sig selv er med til at skabe eksplosionsfrygt hos borgerne i det tætbefolkede område.

Disse og andre argumenter har en enig kommunalbestyrelse allerede afleveret da fristen udløb den 21. december, men kommunen mener, at anlægget er så problematisk, at borgene ikke skal nøjes med at lade de folkevalgtes røster gøre det ud for protesterne fra Hvidovre.

Dårlig annoncering

Ganske vist har der allerede været holdt ét borgermøde den 10. december i Hvidovre Kommune med deltagelse af Miljøministeriet, men stort set ingen borgere med adresse i Hvidovre mødte op.

»Når vores embedsfolk først bliver orienteret af ministeriet samme formiddag, som mødet finder sted om eftermiddagen, hvordan skulle borgerne så vide det, « forklarer borgmester Britta Christensen (S), der undrer sig højlydt over fremgangsmåden fra Miljøministeriet.

»Det kan da godt være, at de har annonceret i landsdækkende aviser, men når borgerne læser om en gaskompressor, forestiller de fleste sig sikkert et lille gasskab på et gadehjørne. Her taler vi om en havledning på 30 km og opgravning af 500.000 kubikmeter jord samt bygning af en kæmpe gaskompressor ovenpå et tidligere lossepladsområde, hvor der i sig selv kan være risiko for udslip og brand fra lossepladsen. Så der er al mulig grund til, at borgerne også bliver hørt,« siger Britta Christensen.

I Miljøministeriets landsplanafdeling forklarer ingeniør Skjold R. Nielsen, at man har fulgt de sædvanlige procedurer for annoncering af høringer, og kommunens eget borgermøde derfor næppe vil komme med blandt de par hundrede indsigelser, der nu er indleveret.

»Det vil være forkert at fokusere specielt på Hvidovre, fordi anlægget berører mange andre kommuner. Og en frist er en frist. Vi skal ud i væsentlige miljømæssige indflydelser, der vil umuliggøre projektet, før indsigelserne vil blive taget med,« fastslår Skjold R. Nielsen.

peter.kronsted@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.