Borgmestre: Opholdssteder er for dyre

De socialpædagogiske opholdssteder skruer priserne i vejret, siger borgmestrene i Herlev og Glostrup. De to kommuner arbejder med planer om at oprette sociale institutioner, som kan bruges af flere kommuner.

Herlev Kommune regner med at have den første af to sociale børn og unge-institutioner klar i 2002, og Glostrup Kommune overvejer også at oprette et kommunalt anbringelsessted for børn og unge.

Begge kommuners borgmestre føler sig voldsomt presset af stigende priser hos de private, socialpædagogiske opholdssteder, og derfor lægger de op til, at flere kommuner sammen skal skabe pladser til truede børn og unge.

»Priserne stiger meget kraftigt. Opholdsstederne udnytter simpelthen manglen på pladser. Samtidig er kvaliteten alt for lav. Derfor sigter vi i Herlev på at oprette to nye sociale institutioner - en for de helt små børn i førskolealderen og en familieinstitution for forældre med børn, der går i skole. En af dem håber vi at tage i brug i 2002,« siger Herlevs borgmester Kjeld Hansen (S).

Han forklarer, at det er oplagt at arbejde sammen med nabokommunerne, fordi det sikrer børnenes i forvejen svage netværk.

»Vi vil gerne gøre det i samarbejde med andre kommuner. Vi skal ikke eksportere os ud af problemerne ved at sende børnene til opholdssteder langt væk. Børnene vil som regel have nogle positive holdepunkter i lokalsamfundet, f.eks. en tilknytning til idrætsklubber eller spejderaktiviteter, og dem skal vi fastholde. Det er meget nemmere, når børnene bliver boende i nærheden,« siger Kjeld Hansen.

Samarbejdsfordele

Samme tankegang er Søren Enemark, socialdemokratisk borgmester i Glostrup, inde på.

»Det er en kæmpefordel, hvis flere kommuner går sammen om nye institutioner, for så kan vi have børnene gående i dagtilbud, hvor de får mulighed for at komme hjem om aftenen. Derved beholder de kontakten til familien,« siger Søren Enemark.

Glostrup Kommune overvejer selv at indrette et kommunalt anbringelsessted i en bygning, som en institution snart fraflytter.

»Det overvejer vi, fordi kvaliteten er utrolig ringe på mange private opholdssteder, der samtidig skruer priserne i vejret. Vi taler om prisstigninger på helt op til 300 procent i løbet af tre-fire år,« siger Søren Enemark.

Han mener, at nogle opholdssteder camouflerer stigningerne ved at kategorisere børnene som tungere.

»Vi skal være enige om ændringerne, men som kommune er det utroligt svært at sige nej, hvis alternativet er, at barnet står uden plads. Jeg oplever klart, at vi bliver presset på prisen,« siger Søren Enemark, hvis kommune netop har fået en ekstraregning på 3,7 mio. kr. for vidtgående specialundervisning og anbringelse af børn.

Afviser prishop

Sekretariatschef i Landsforeningen af Opholdssteder (LOS) Geert Jørgensen afviser, at priserne generelt stiger voldsomt.

»Jeg kan ikke udelukke, at det nogle steder er blevet væsentligt dyrere, men det skyldes som regel, at man har opnormeret. Flere steder har der været for lidt personale,« siger Geert Jørgensen.

Han henviser til tal, som Amtsrådsforeningen har udarbejdet. Tallene dækker dog kun 1998-2000. De viser, at den gennemsnitlige pris på en plads steg fra 30.700 kr. om måneden til 34.000 kr.

Der var i Københavns Amt i 2000 kun 18 private pladser, og de lå samtidig i den dyre ende, 38.300 kr. om måneden.

Der findes i dag ca. 2.500 pladser på private socialpædagogiske opholdssteder, mens det offentlige står for ca. 3.500 pladser. Hertil kommer 5.500 familieplejepladser.

LOS skønner, at der mangler 300 til 500 pladser i dag.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.