Minister sløjfer kompromis om gravplads i Brøndby

Med et kortfattet brev til Brøndby Kommune og INDsam sløjfer landets nye kirkeminister Tove Fergo (V) det kompromis, som sikrer danske muslimer den længe ønskede gravplads i Brøndby.

Ved at trække tilsagnet om økonomisk støtte fra statens side til en muslimsk gravplads i Brøndby, er gravpladsen igen skudt til hjørne, skriver Politiken.

Netop den forrige regerings løfte om at holde Brøndby Kommune økonomisk skadesløs ved salget af grunden til indvandrerorganisationen INDsam for tre mio. kr. var den smørelse, som fik en aftale i stand mellem parterne. Tove Fergo anerkender behovet for en gravplads, men mener ikke, at hun er juridisk forpligtet af den tidligere regerings tilsagn, der ikke nåede gennem finansudvalget, før valget blev udskrevet.

Har fået tilsagn

Den vurdering deler Brøndbys borgmester, Kjeld Rasmussen (S), ikke, og han holder kirkeministeren fast på forgængerens løfte.

»Vi har både mundtlige og skriftlige tilsagn fra den tidligere kirkeminister om, at staten betaler, hvis vi får et tab på grundsalget. Det kan de ikke løbe fra, og hvis kirkeministeren ikke vil omkring finansudvalget, bliver det hendes hovedpine at finde penge på andre statslige konti,« siger Brøndby-borgmesteren til Politiken.

Statens penge skulle ifølge det gamle kompromis dække det hul, der opstår mellem den fastsatte salgssum på tre millioner kroner og grundens værdi, som først i det nye år skal fastsættes af taksationskommissionen.

Københavns Kommune, som hidtil har ejet grunden, skønner prisen til omkring 20 millioner kroner. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) undrer sig over kirkeministeren.

»Det er et helt ejendommeligt signal at sende ikke mindst til de mange velintegrerede muslimer, som i årevis har kæmpet for en gravplads. Regeringen kan simpelt hen ikke være bekendt at kaste grus i maskineriet igen - slet ikke, efter at parterne langt om længe var kommet frem til et forstandigt kompromis,« siger han. Heller ikke muslimerne er glade for den seneste udvikling. Hamid El Mousti (S), medlem af initiativgruppen til gravpladsen og af Borgerrepræsentationen i København, vil straks efter nytår bede om et møde med Fergo.

»Jeg vil forsøge at overbevise hende om, at hun er helt galt på den. Muslimer betaler også statsskat, og folkekirken får del i de penge. Så er det vel rimeligt, at vi også får noget for vores penge,« siger El Mousti. Kirkeminister Tove Fergo har ikke ønsket at kommentere sin holdning yderligere. /ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.