Tandpleje på gadeplan

De hjemløse i København får nu deres egen tandlægeklinik, hvor de gratis kan få ordnet tænder hver eftermiddag.

Hjemløses tænder er ofte i dårlig stand og derfor arbejder 20 tandlæger efter fyraften gratis, for at i hvert fald de hjemløses smil er i top.

»Tandlægen har sagt, det vil løbe op i 82.000 kr.,« fortæller den hjemløse Solvej Biolzi.

Hendes smil er mere brunt end hvidt, og Karius & Baktus har virkelig taget for sig af retterne i hendes mund.

31-årige Solvej mangler to en halv fortand i overmunden takket være to voldelige kærester, som har efterladt hende med nogle brune stumper.

Undermundens tænder er ætsede og nærmest lodne, som om hun har spist masser af slik i ugevis uden at børste tænder.

»Når man som jeg har været afhængig af brun heroin i 10 år, så er man bare for skæv til at tænke på sine tænder. Ens tænder bliver ædt på få år af den flydende metadon, der består af 90 pct. sukker, og af den citronsyre, man mixer i brun heroin,« siger Solvej med en sløret, men velformuleret stemme.

Først i stolen

Solvej bliver den første hjemløse, der kommer i stolen på mandag, når de hjemløses tandlægeklinik tager de første patienter ind fra kl. 16.

Klinikken er indrettet i en rød skurvogn fra Vej & Park, som står på gårdspladsen ved De Hjemløses Hus på Falkevej i Nordvest. Den lille skurvogn har en topmoderne tandlægestol med en række bor, gurgl og skyl, og et røntgenapparat kom i går flyvende ind fra Rigshospitalet.

Skurvognen er foret med blyplader op i 130 cm højde, så ingen får stråling udenfor. Der er et toilet og et privat rum til tandlægerne.

Selve venteværelset er 10 meter væk ovre i kaffestuen i De Hjemløses Hus.

»Så kan man heller ikke høre de skræmmende bor,« griner en mandlig hjemløs, der understreger, at Solvejs dårlige dentale tilstand ikke er noget særsyn.

Gennem masser af hårdt ben-arbejde har 29 københavnske tandlæger meldt sig frivilligt efter fyraften til at behandle de op mod 800 hjemløse, der i københavnsområdet har akut behov for alt fra fyldninger og broer til delproteser og porcelænskroner.

»20 tandlæger vil sammen med klinikassistenter og tandplejere på skift mellem kl. 16 og 18.30 på hverdage ordne tænder,« fortæller Maja Nielsen, der er tandtekniker, hvilket vil sige man ikke har kørekort til at bore.

Gebisser i skraldspanden

» Tandteknikerskolen sidder faktisk i dag og laver tandproteser og broer til skraldespanden, så de har indvilget i at lave de bekostelige ting gratis for os. Det er nyttigt for alle,« siger Pelle Voigt, der er daglig leder af de hjemløses værested.

I alt løber tandklinikken op i en million kr., men udstyr og materialer kommer fra private givere og virksomheder.

F.eks. har Sygekassens Helsefond givet 200.000 kr., kommunen betaler for en deltids-klinikassistent, og De Hjemløses Hus har selv spyttet i med godt 150.000 kr., der kommer fra Socialministeriet, oplyser Pelle Voigt.

Han er stolt af, at projektet er køreklart nu. Og hele investeringen repræsenterer en værdi på næsten halvanden mio. kr. De resterende ni af de i alt 29 tandlæger vil tage sig af administration og papirarbejde samt kontakt til de hjemløses kommuner.

For man kan kun kvit og frit få lavet sine tænder på Hjemløse-klinikken, hvis man kan fremvise et sygesikringsbevis, hvor bopælsadressen er kommunens rådhus, eller hvis man bor på et herberg. Solvej blev hjemløs, efter at hun kom ud fra fængslet for en røveridom, og bor nu på gaden. At være uden bopæl betyder, at hendes kommune ikke vil eller kan betale til hendes igangværende tandreparation til 82.000 kr. Men da hun hører, at hun bliver den første, der kan får en behandling på mandag, kan hun næsten ikke tro det, og hendes milde ansigt lyser op.

jpk@jp.dk

De Hjemløses Tandklinik er åbent dagligt på hverdage kl.16-18.30 Falkevej 2, 2400 NV

www.bisserne.cure4you.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.