Talsmand dømt for racisme

Hizb-ut-Tahrirs talsmand mener, at der var tale om en politisk dom, mens rigsadvokaten fortsat overvejer, om det muslimske parti kan forbydes. Det sidste kan dog være farligt for landet, mener ekspert.

Talsmanden for det muslimske parti Hizb-ut-Tahrir blev i går idømt den hårdeste dom, der er givet for overtrædelse af racismeparagraffen herhjemme. Det skete, da Københavns Byret kaldte en løbeseddel, som den dømte Fadi Abdel Latif havde oversat fra arabisk, for racistisk og idømte ham en betinget fængselsdom på 60 dage.

Der var set frem til domsafsigelsen med stor spænding, da rigsadvokat Henning Fode gennem længere tid har afventet byrettens afgørelse, før han ville gå videre med vurderingen af, om Hizb-ut-Tahrir kan forbydes i Danmark. Da dommen på stedet blev anket, meddelte rigsadvokaten, at han nu også vil afvente Østre Landsrets afgørelse.

Koran-citater

På løbesedlen stod blandt, "og dræb dem, hvorend I finder dem, og fordriv dem, hvorfra de fordrev jer", som er et Korancitat, der efterfølges af en tekst, der beskriver "jøderne som et bagvaskende folk, der forråder og bryder aftaler og pagter". Desuden står på løbesedlen, at "jøder er onde og kujonagtige".

Københavns Byret finder, at Korancitatet sammenkædet med den efterfølgende tekst er både truende, groft forhånende og nedværdigende over for jøder, og at Hizb-ut-Tahrir ikke kan undskylde sig med, at der var tale om en løbeseddel vendt mod den israelske regering, når teksten omhandler jøder generelt.

Desuden dømte retten talsmanden for at have videresendt løbesedlen "som et led i foreningens virke med det formål at fremme en bestemt holdning". Derfor var der tale om propaganda, hvilket er en skærpende omstændighed. Løbesedlen blev i foråret uddelt på bl.a. Rådhuspladsen i København, ved en moské i Valby, den blev offentliggjort på Internettet, ligesom den er sendt som e-mail til en lang række muslimer i Danmark.

Politianklager Michael Jørgensen, Københavns Politi, udtrykte efterfølgende tilfredshed med dommen, der gav ham ret på stort set alle punkter.

Politisk dom

Fadi Abdel Latif læste efter domsafsigelsen en erklæring op, hvori han beskyldte det danske retssystem for at have afsagt en politisk dom.

»Det er udtryk for de bestræbelser, der foregår i forsøget på at forbyde muslimer. Dommeren er af politiske grunde nødt til at komme med den dom,« sagde Fadi Abdel Latif, der mener, at Danmark er følgagtig i forhold til Israels premierminister Ariel Sharon og USA's præsident George Bush.

Samtidig advarer den syrisk- fødte forfatter Fahmy Almajid der netop har udgivet bogen "Muslimerne kommer!" på det kraftigste imod at forbyde Hizb-ut-Tahrir, da han forudser, at det vil kunne føre til terroraktioner på dansk jord.

»At forbyde Hizb-ut-Tahrir vil være det værste, man overhovedet kunne gøre. De yderligtgående muslimer i Danmark vil udlægge det således, at det danske samfund forfølger muslimerne her i landet, fordi man er under pres fra jøderne, Israel og USA. Så vil de gå under jorden, og så har vi virkelig problemer. De vil gå til yderligheder, f.eks. med terroraktioner i Danmark,« siger Fahmy Almajid, der færdes i arabiske miljøer, holder foredrag og rådgiver kommuner med mange indvandrere.

»For nogle måneder siden ville jeg have sagt, at det aldrig vil kunne komme til terroraktioner i Danmark, men i dag tror jeg desværre, at det kan. For jeg kan høre, hvordan de yderliggående taler om, at der hele tiden er beviser på, at Danmark er imod muslimerne. De vil bruge et forbud mod Hizb-ut-Tahrir til at bestyrke den holdning, at muslimer er forfulgte i Danmark. Hvis man lader dem bestå som organisation, vil de ikke kunne fremstille et dansk fjendebillede,« siger Fahmy Almajid.

carsten.christensen@jp.dk

orla.borg@jp.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.