Svedig søndag i Ørestad

Knap 1500 løbere lod søndag tog være tog og løb en halvmaraton langs Metro-linjen.

Hvad gør man, når ens tale pludselig er forsvundet? Københavns bygge- og teknikborgmester, Søren Pind (V), valgte at ty til de høje toner.»Helt deroppe på Vimmersvej, der bor en dejlig steg. Hun går rundt helt uden bukser...,« lød falsetsangen, inden han søndag formiddag skød Metroløbet på Kgs. Nytorv i gang. Og så fik de 1474 løbere ellers travlt med at komme af sted. Ud på de 21,095 km i et halvmaraton, der førte dem forbi de 11 nye Metro-stationer. Fra Kgs. Nytorv gik turen til Nørreport Station og via Langebro videre til den nye Ørestadsboulevard og ud til vendepunktet ved Vestamager Station.Den lange lige strækning i det flade landskab på Ørestadsboulevard var hård kost for mange af løbere.»Det er det mest kedelige halvmaraton, jeg nogensinde har løbet. Det er jo bare ud og hjem ad lange, lige strækninger,« pustede Kristian Simonsen fra Taastrup.27-årige Gun Arrias fra Christianshavn havde det stik modsat og satte kurs mod en personlig rekord på 1.31.56 time, en samlet femteplads hos kvinderne og en tredjeplads i sin aldersgruppe.»Jeg har det rigtig godt med lange lige strækninger. Det er et godt løb, og distancen virker kun halvt så lang, som den plejer,« sagde hun.

Utålmodige bilister

Køen på den stærkt trafikerede Vejlands Allé var til gengæld lang. På begge sider af det kryds, som løberne skulle igennem to gange. Bilisterne var langt fra imponerede af ben-arbejdet. Resultatet blev en koncert for tudende bilhorn, og fra marken ved Grønjordssøen svarede de sorte Aberdeen Angus køer igen med højlydte "muuh".»Hvor lang tid skal vi blive holdende her,« rasede en taxichauffør, mens andre bilister rullede vinduerne ned og skældte politi- og hjemmeværnsfolkene ud. Verbalt og med det i trafikken så kendte "tegn-til-tale"-system, der ikke er svært at oversætte. »Så stopper du! Vi gør det så godt, vi kan,« advarede en kvindelig betjent en hidsig søndagsbilist. Når temperamenterne kogte over, kørte bilisterne helt frem i fodgængerfeltet, og enkelte løbere var nødt til at stoppe helt op eller fik brudt rytmen. Andre vinkede venligt til bilisterne, men det blev de ikke i bedre humør af.

Fodpolitik

Det så farligt ud, men på nær en løber, der løb lige ind i et vejskilt, og 14 mindre løbeskader kom alle helskindet gennem løbet. Enkelte havde endda luft til at diskutere politik og byggerierne i Ørestad undervejs.»Det er de samme mennesker, der hele tiden vil bygge. Jens Kramer Mikkelsen sidder i bestyrelsen for Hovedstadens Udviklingsråd, han sidder i bestyrelsen i Ørestadsselskabet, og han er også Københavns overborgmester,« lød den livlige snak mellem et par løbere, der havde forsynet ryggen med "Skån Amager"-plakater.Hurtig og handicappetNogle kom hurtigere rundt end andre. Wilson Kogo havde kun følgeskab på de allerførste meter af løbet. Resten var ren opvisning. Den 25-årige kenyaner vandt suverænt i tiden 1.07.33 time. Godt 2 min. fra sin bedste tid, men 4.27 min. før Lars Windfeld Hansen fra København dukkede op i målslusen. »Det var et godt løb,« sagde Wilson Kogo, der har løbet 10 km på 28.46 min. og for tiden bor i Ejby. Men han vender snart hjem til Kenya.»Her er meget koldt, og det var meget koldt at løbe i dag,« sagde han.Marcel Frank Kristiansen fra Rødby tog mindst lige så lange skridt som den lille kenyaner - liggende foroverbøjet på maven på en kørestol designet af Connie Hansen. Hun vandt flere guldmedaljer i kørestolsrace ved OL i Barcelona, og Marcel Frank Kristiansen har også store ambitioner.Han fik meningitis, da han var otte måneder gammel, og lægerne på Rigshospitalet erklærede ifølge faderen, Svend-Aage Kristiansen, Marcel for "dybt åndssvag".I dag er Marcel Frank Kristiansen 29 år, lammet i den ene side af kroppen, spastiker og netop udtaget til elitetruppen inden for dansk handicap-atletik. Hans bedste maraton-tid lyder på 3.21 time. I går stoppede hans ur på 1.39.17 time for den halve distance.»Det gik fint, men ruten var lidt kedelig. Lige så kedelig som Copenhagen Maraton. Der var mange biler, der ikke holdt tilbage,« sagde han.

Tilfredse arrangører

På sidelinjen blev der dog joket med, at man kom hurtigere rundt mellem stationerne til fods end med Metroen, og at løbstiderne var mere præcise end togafgangene.Løbsspeaker Frank Horn fra Københavns Idræts Forening, der var med til at arrangere løbet, var godt tilfreds. »Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra løberne,« sagde han. Frank Horn havde dog håbet på et større antal deltagere. På forhånd var der tilmeldt godt 1800 løbere, og desuden havde 300 børn deres eget Metroløb med start fra Kgs. Nytorv og rundt i Kgs. Have med ruter på én og tre km.»I begyndelsen håbede vi på, at der kom 5000-10.000 løbere. Så det er lidt skuffende. Men om det hænger sammen med, at der har været tvivl om, hvorvidt Metroen nu også åbnede til tiden, er svært at sige,« sagde Frank Horn.Dansk Røde Kors stod på arrangørlisten. Her var der lutter glæde. »Jeg er meget tilfreds med det samarbejde, som vi har haft med Københavns Kommune og politiet. Vi har ikke bedt om, at ruten blev spærret af, og løbet var lagt an på, at der maksimalt var 5000 deltagere. Alt er gået utroligt godt,« sagde Morten Nielsen, der stod for arrangørdelen i Dansk Røde Kors.

Bager med stive ben

Samme melding kom fra de trætte, men glade løbere ved målet på Kgs. Nytorv.»Ruten var fin. Der var ingen forhindringer eller stoplys undervejs. Jeg løb på 2.07 time, og det er jeg godt tilfreds med. Jeg løb Berlin Maraton for tre uger siden,« sagde Annelise Beck fra Nordvest.Svedtrøjer, tights og overtrækstøj var den foretrukne uniform for fodfolket. En enkelt løb dog hele vejen i en hvid herreskjorte, mens Erik Andersen fra Herlev havde iført sig hvid bagerjakke og en papirshat. »Jeg er oldermand i Københavns Konditorlaug, så jeg kan lige så godt gøre lidt reklame for mit fag,« sagde den 60-årige bager, der selvfølgelig havde sørget for at få morgenbrødet klar til sin butik, selv om han skulle løbe halvmaraton.»Jeg begyndte kl. 24 lørdag nat, så folk kan få deres brød og kager. Jeg har lavet en særlig Metro-kage. Den minder om en Orhello-tærte. Nu skal jeg hjem og se, om den er udsolgt. Så må jeg jo i gang med at bage igen,« sagde han og vraltede videre på stive ben med en medalje om halsen. asger.westh@jp.dk
Se den samlede resultatliste på www.metrolob.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.