Borgmester i ny storm

Beslutningen om ikke at støtte den lukningstruede Ægteskabs- og Skilsmissehjælp blev truffet af borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) alene. Udvalget raser over ikke at være orienteret om sagen.

Familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) skal nu stå til ansvar, fordi han uden om det politiske udvalg traf en beslutning, der betyder, at Ægteskabs- og Skilsmissehjælpen i København må lukke.

Uden at have drøftet sagen på udvalgsmødet to dage forinden og uden overhovedet at orientere de ansvarlige politikere sendte Bo Asmus Kjeldgaard et afslag på en ansøgning direkte til Ægteskabs- og Skilsmissehjælpen. Endda på udvalgets brevpapir. Og det vækker harme hos størstedelen af medlemmerne, især fordi der for kort tid siden var en lignende sag, hvor udvalget omgjorde borgmesterens egenrådige beslutning om ikke at støtte Idrætsforeningen for Udviklingshæmmede.

Send ny ansøgning

»Spørgsmålet er, hvor mange sager der ellers er blevet afgjort i hemmelighed på borgmesterens bord,« siger Finn Rudaizky (S). Han vil have borgmesterens kompetence klarlagt og opfordrer Ægteskabs- og Skilsmissehjælpen til at sende en ny ansøgning, som kan blive behandlet politisk.

Det får han opbakning til blandt udvalgets øvrige medlemmer.

»Det her er dybt utilfredsstillende. Bo Asmus Kjeldgaards stil med, at pressen orienterer os om, hvad der foregår, viser, at vi er helt til grin i udvalget. Vi har ingen kompetence overhovedet. Borgmesteren har lovet højt og helligt, at han ikke ville gøre det igen, og så sker det her. Jeg er dybt frustreret, for hele udvalget kommer til at stå som afslagsgiver. Manden må forstå, at vi har udvalgsstyre i København,« siger Manu Sareen (R).

Kun rutinesager

I sager, der skønnes at ligge uden for kommunens ansvarsområde, kan borgmesteren træffe afgørelser uden om udvalget, men kun hvis der er tale om en rutinesag. Det, mener Bo Asmus Kjeldgaard, er tilfældet her.

»Jeg har handlet i fuld overensstemmelse med, hvad udvalget har givet mig mandat til,« siger han.

Men udvalgets politikere er ikke tilfredse. Ifølge dem er det en så principiel sag, at den bør drøftes politisk.

»Han har ikke mandat til at afslå en ansøgning som denne. Rådgivningen er ført bag lyset. Den tror jo, at det har været drøftet politisk, og at der ikke er mere at gøre,« siger Finn Rudaizky (S).

»Borgmesteren skal klart have en næse for dette her,« siger Bente Møller (EL).

Socialdemokraternes Taner Yilmaz er usikker på, om en næse er nok.

»Jeg er totalt lammet. Vi har haft flere diskussioner om lignende sager i udvalget, så han må jo gøre det bevidst. Han har snart ikke plads til flere næser,« siger Taner Yilmaz.

Kun hos partikollegaen Frank Hedegaard (SF) kan Bo Asmus Kjeldgaard finde støtte.

»Borgmesteren har ikke handlet forkert. Det er reelt nok at give afslag på en ansøgning, hvis kommunen allerede har et ligestillet tilbud eller et projekt, der er ligeså godt. Det har vi med servicebutikkerne,« siger han.

Forargelsen undrer Bo Asmus Kjeldgaard.

»Jeg vil gerne diskutere alt med mit udvalg. Hvis der er nogen, der vil drøfte sagen, gør vi det.«

mette.hovmand@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen