Penge under bordet for at få en andelsbolig

Der er ofte penge under bordet, når folk skal have fingre i en andelsbolig. Men det er uhørt, at en formand for en andelsforening spinder guld ved at slippe folk ind uden om køen, vurderer to boligorganisationer efter en betændt sag fra Vesterbro.

Folk accepterer det sorte boligmarked. 50.000 til 100.000 kr. er helt normale dusører for en af Københavns gamle og attraktive andelslejligheder.

Formand for Folketingets boligudvalg Rene Skau Björnsson (S) vil bekæmpe problemet ved at gøre ventelisterne åbne.

»Hvis ventelisterne bliver åbne, giver det større gennemsigtighed. Det sorte marked florerer, fordi andelsverdenen er så lukket,« siger Rene Skau Björnsson, der møder opbakning i Andelsboligejernes LO (ABLO).

»Med åbne ventelister kan folk se, hvem der skal ind næste gang,« siger formanden for ABLO, Allan Tyllesen.

ABLO kender godt til det sorte boligmarked. Alene det seneste halve år har foreningen fået 23 klager fra københavnere, der skulle eller har betalt mellem 50.000 og 400.000 kr. i dusør for en andelsbolig.

»Det er bare toppen af isbjerget,« vurderer formanden.

Nye vilkår

Også i Lejernes LO i hovedstaden hører formanden, Helene Toxværd, om det sorte boligmarked. Og hun mener, at det efterhånden er blevet helt accepteret at betale under bordet.

»Det er, som om folk siger: "Nå, penge under bordet? Det er vilkårene for at få en andelslejlighed i København". Og det er skræmmende,« siger Helene Toxværd, der flere gange om ugen modtager henvendelser fra folk, der spørger, om det er lovligt at betale dusør.

For at undgå penge mellem sælger og køber anbefaler LLO, at det er et administrationsselskab eller bestyrelsen, der står for at finde og godkende køberen. Men den fremgangsmetode er ingen helgardering. Det kan blive konsekvensen af sagen fra Vesterbro.

Her er formanden for Andelsboligforeningen Bisp netop anmeldt til politiet for at tage mod penge under bordet. Manden mistænkes for at have modtaget op mod en million kroner for at slippe folk ind i boligforeningen uden om den officielle venteliste.

Nej til mere kontrol

Men det enkeltstående tilfælde får ikke LLO eller ABLO til at forlange mere kontrol med bestyrelserne.

»Folk i bestyrelser er normalt hæderlige mennesker med ordentlige og reelle hensigter, derfor tror jeg godt, man kan overlade det til en bestyrelse at sælge,« siger Helene Toxværd, der bliver bakket op af ABLO.

Allan Tyllesen mener dog, at en andelshaver fortsat selv skal have mulighed for at finde en køber, ligesom det er tilfældet i langt de fleste af hovedstadens flere end 2300 andelsboligforeninger.

Ønsker loven ændret

Allan Tyllesen foreslår i stedet, at man gør det strafbart at modtage penge under bordet, som det eksempelvis er tilfældet for professionelle mellemmænd, udlejere og ejendomsmæglere. Som andelsboliglovgivningen er skruet sammen i dag, er det ikke strafbart at modtage penge under bordet, hvis man sælger en andel.

»Hvis det bliver strafbart at modtage penge under bordet, så tror jeg, folk holder sig mere tilbage,« siger Allan Tyllesen, der forestiller sig, at en bøde på dusørens størrelse samt tilbagebetaling af pengene vil være en rimelig sanktion.

Rene Skau Björnsson mener ikke, at straf er vejen frem. Han fastholder kravet om åbne ventelister, som tidligere har været på dagsordenen, når det handler om det sorte boligmarked.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.