Sådan får du pengene tilbage

Hvis man har fået fingrene i en andel ved at betale penge under bordet, så kan man faktisk få pengene igen. Men det kræver beviser.

Man kan ikke straffes for at modtage penge under bordet - blot dømmes til at betale beløbet tilbage, hvis det vel at mærke kan bevises. Men der er en række råd, som gør det lettere at redde pengene hjem.

Når folk ser en andelslejlighed, er det ikke helt unormalt, at andelshaverne holder såkaldt auktion over mindre værdifulde ting som et brugt komfur, køleskab eller kommode. Det oplyser Andelsboligejernes LO (ABLO), der har en række tip til, hvordan man undgår at slippe penge under bordet, hvad enten det drejer sig om en direkte dusør eller urealistisk høje priser for eksempelvis et udtjent køleskab.

Hvis man bliver mødt med et krav om en dusør, er det en god ide at orientere bestyrelsen for den pågældende andelsboligforening.

Ifølge ABLO vil en seriøs bestyrelse fratage sælgeren retten til selv at vælge køberen. Og i bonus får den, der har oplyst om dusøren, lov til at købe andelen bagefter.

Men hvis man nu alligevel betaler under bordet og dermed faktisk bestikker sig ud af bolignøden, er der muligheder for at få pengene tilbage. Man skal bare sørge for at lægge sag an minimum et halvt år efter, at man har købt lejligheden. Sørg for at have vidner, som kan stille op i en eventuel retssag. Optag samtaler med skjult båndoptager eller tag billeder med skjult kamera.

Hvis man køber en kommode eller lignende, er det vigtigt at få en kvittering. Faktisk gælder det om at få en kvittering på alle de penge, man betaler under bordet. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, så kan man som nødløsning hæve pengene kontant i sin bank lige op til købet af andelslejligheden, så kan kontoudskriftet fungere som en form for bevis.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen