33.000 under bordet gav pote

Søren Nielsen fik en lækker lejlighed i Andelsboligforeningen Bisp på Vesterbro. Forinden skulle han dog lægge 33.000 kr. under bordet til formanden for boligforeningen.Betal 33.000 kr. mere, så er andelen din.

Beskeden var ikke til at tage fejl af, da Søren Nielsen i 1999 fik tilbudt en lejlighed i Andelsforeningen Bisp.

»Jeg vidste da godt, at det var penge under bordet, men jeg var så desperat efter et sted at bo, at jeg var klar til det,« siger Søren Nielsen, der frem til 1999 boede på et værelse i København.

Han ønskede sig som mange andre en lejlighed, og derfor hængte han sedler op rundt omkring i hovedstadens butikker. Og en dag ringede den tidligere formand for Andelsforeningen Bisp på Vesterbro. Søren Nielsen aftalte et møde.

Formanden viste lejligheden, og den var fed, forklarer Søren Nielsen, der var klar til at købe den 70 kvadratmeter store lejlighed i Bodilsgade med det samme. Det var heller ikke nogen forhindring, da formanden pænt pakket ind forklarede, at Søren Nielsen skulle betale 60.000 kr. for lejligheden - eller 33.000 kr. mere end selve prisen på lejligheden.

Underlig forklaring

Formanden sagde, at han skulle bruge pengene til at betale den person, som stod først på den officielle venteliste, og på den måde skulle Søren Nielsen købe sig til en plads som nummer et. Søren Nielsen syntes, det lød som en besynderlig forklaring, men han stillede ingen spørgsmål, fordi han mente, at 60.000 kr. sammenlagt var billigt for en treværelses lejlighed på Vesterbro.

Efter mødet tog Søren Nielsen i banken og fik bevilget et lån. Bankrådgiveren accepterede, at størstedelen af lånet fungerede som penge under bordet, fordi det allerede på det tidspunkt var svært at finde en lejlighed. Få dage efter tog Søren Nielsen op til formanden for andelsforeningen og gav ham 60.000 kr. i kontanter.

»Det var surt at give ham 33.000 kr. uden at få en kvittering, men jeg fik en lejlighed, så jeg var egentlig ret tilfreds,« konstaterer Søren Nielsen, mens han tænker på bundtet af tusindkronesedler. Men han havde allerede fået en underskrift fra formanden samt et andet medlem af bestyrelsen, og derfor turde han godt give bundtet fra sig.

Forstår utilfredshed

Søren Nielsen er ikke sur på den tidligere formand, men han synes, at det er en meget ubehagelig måde at tjene penge på.

»Det er jo at score kassen på andres desperation,« siger han. Derfor har han ligesom en lang række beboere skrevet til boligforeningens bestyrelse og gjort opmærksom på, at han har betalt penge under bordet.

Han kan godt forstå, hvis de, som ikke har betalt en dusør, er utilfredse.

»Jeg ville blive stiktosset, hvis det var mig, som stod på venteliste, men jeg blev egoistisk i den situation,« siger han.

Søren Nielsen er ikke personens rigtig navn. Han ønsker at være anonym, men hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

jpkerhverv@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen