Malmö FF spiller op til unge indvandrere

Fodboldklubben Malmö FF har givet bolden op til unge indvandrere i det belastede kvarter Rosengården. Klubben håber, at integrationsprojektet på sigt skaffer flere talenter.

I Rosengården taler beboerne flere end 100 sprog. Alene på Örtagårdsskolan i den belastede bydel taler børnene 35 forskellige sprog. Et af dem er fodbold.

Det skyldes ikke mindst den svenske storklub Malmö FF, der i to år målrettet har arbejdet på at få fat i de unge. Fodboldklubben har ansat to ungdomsledere på Örtagårdsskolan, hvor de har til opgave at aktivere 13 skoleklasser med i alt 350 elever i alderen 6-10 år.

»Målet er at forbedre børnenes fysiske og psykiske helbred. Men vi vil ikke stikke under stolen, at det vil være en succes, hvis der kommer en ny Zlatan ud af arbejdet,« siger projektansvarlig Jan-Olov Kindvall, Malmö FF.

Zlatan er lig Zlatan Ibrahimovic. En 22-årig fodboldspiller, der efter turen fra Rosengården til Malmö FF's førstehold i dag snører sine støvler i en af Europas største klubber, Ajax Amsterdam. Hollænderne måtte af med godt 70 mio. kr., og Zlatan Ibrahimovic er i dag forbillede for mange af de unge.

Det samme gælder Malmö FF's marokkanske målmand, Driss El Asmar, og nigerianske Peter Ijeh. De har begge holdt foredrag om deres oplevelser som indvandrere i Sverige for forældre til de unge i Rosengården. Desuden har klubbens førstehold holdt træningssamlinger i Rosengården, hvor de lokale børn kunne spille med.

»Vi bruger bevidst klubbens navn og spillerne på førsteholdet til at skabe kontakten til børnene og deres forældre. Men det er også vigtigt, at vi kommer videre end det. Projektet handler om børn og idræt, men er baseret på fodbold og vores klub,« siger Jan-Olov Kindvall.

Oplæg til forældrene

Projektet var oprindeligt tænkt som et aktiveringsprojekt for børnene på Örtagårdsskolan. Malmö FF blev hurtigt klar over, at det ikke var nok at aktivere de unge. Klubben har derfor påtaget sig et socialt ansvar for at integrere de unge gennem sport. Skolens lærere er også med i projektet, og forældrene skal også på banen.

»Vi holder seminarer for forældrene, og vi har ansat tre tolke, der taler arabisk, albansk og serbo-kroatisk. Vores mål er, at forældrene tager del i foreningsarbejdet. Det er folk, der kommer fra meget sportsglade kulturer, men som i dag ikke dyrker det i klubber. Fordi de ikke kender vores foreningskultur, og det tror jeg er en vigtig del af det videre arbejde med integrationen,« siger Jan-Olov Kindvall.

Skaber sammenhold

Da Malmö FF holdt det første seminar, deltog der kun 20 forældre. I dag er tallet steget til 80. Seminarerne holdes tre-fire gange om året og afsluttes som regel med en fodboldkamp i oktober for alle deltagere.

Projektet koster Malmö FF godt 200.000 kr. om året. Pengene kommer fra klubbens sponsorer, hvoraf en enkelt sponsor har betalt halvdelen. Hvem det er, ønsker Malmö FF ikke at oplyse. Klubben har samlet sine sponsorer i et netværk, Malmö FF Nätverket. Det betyder, at spillernes bryst ikke er prydet af en enkelt sponsor, men af fællesskabets logo. Ifølge Jan-Olov Kindvall er der intet pres fra sponsorerne om, at projektet på Örtagårdsskolan skal producere talenter eller skabe sportslige resultater.

»Jeg tror, sponsorerne går mere op i at støtte projektet end at få deres navne på bannerne og faste pladser i sponsorlogen. Det er også for tidligt at stille forventninger. Det er børnene for små til endnu. Det her drejer sig mere om at være en del af Malmö og fodboldklubben,« siger han.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.