En puma i sneen

Zuma er hovedpersonen i en ny dokumentarfilm skabt af Jon Bang Carlsen. Resultatet er et broget portræt af den elegante fodboldspiller fra FC København i en historie om dannelsesrejse, kontinenternes kontraster og frem for alt kærligheden til den runde bold.

Sneen var det første Sibusiso Zuma lagde mærke til, da han ankom til Danmark. Indtil da havde FC Københavns geniale højrekantspiller kun set de kridhvide krystaller på fjernsynet, men lige pludselig skulle han snøre sine fodboldstøvler og løbe frysende ud på grønsværen midt i et vinterkoldt land.

»At ankomme til København og opdage sneen. Det var nok en af mine værste dage. Og i den første kamp, jeg spillede, var dele af banen dækket af sne... og jeg tænkte: det var dog fandens til et koldt land,« lyder en af de første udbrud fra den karismatiske angriber i den nye portrætfilm "Zuma the Puma".

Filmen, som er skabt af en af de mest anerkendte dokumentarfilminstruktører herhjemme, Jon Bang Carlsen, fortæller en personlig og spændende historie om en fodboldspiller, som vi ellers bedst kender for hans konstant skiftende frisurer og elegante leg med bolden i den danske superliga.

Fra townships til Parken

"Zuma the Puma" er således en film, som forsøger at komme ind bag facaden på den lynhurtige og målfarlige fodboldspiller fra Byens Hold. Selv om det visuelle omdrejningspunkt i filmen er FCK's kvalifikationskamp til Champions League forrige år mod storklubben Lazio i Rom, er det Zumas egen opvækst og livshistorie som gennem krydsklip til hjemlandet Sydafrika bliver afdækket i Jon Bang Carlsens portrætfilm.

»Filmen viser Zumas dannelsesrejse og denne kæmpe rejse, som han har taget fra fattige kår i Sydafrika til en tilværelse som stjernespiller i Danmark. Jeg har lavet filmen, fordi jeg synes, at Zuma er interessant for os herhjemme. Ikke kun fordi han er en god fodboldspiller, som viser os danskere en anden fodboldforståelse, hvor han bibringer det geniale og det uventede på banen, mens vi herhjemme ellers er mere vant til det maskinelle. Men også fordi hans historie er spændende at fortælle,« siger Bang Carlsen, da JP København får audiens hos filminstruktøren og Sibusiso Zuma i Park Bio på Østerbro, et saksespark væk fra FCK-spillerens hjemmebane i Parken.

I det godt 30 minutter lange portræt fortæller Zuma først og fremmest om sin kærlighed til fodbold, om sin nu afdøde far, der opildnede ham til at yde sit bedste, og om sin opvækst i det fattige township Hammersdale uden for millionbyen Durban i Sydafrika. Her løb han og de andre drenge rundt på grusbaner og sparkede til hjemmelavede fodbolde lavet af sammenkrøllede aviser og elastikbånd. I en tidlig alder viste Zuma et enormt talent for omgangen med bolden, og mens de fleste andre i barakbyen tog stoffer og stjal så det drev, trænede Zuma sin spinkle krop gennem fodboldkampene og de evige joggeture.

»Filmen beskriver, hvorfor jeg startede med at spille fodbold, og hvordan det var at vokse op, da jeg var barn. Jeg er meget glad for, at man nu kan se, hvem jeg er, og hvor jeg kommer fra. Jeg synes, den handler mere om min personlige historie, end den handler om fodbold. Og det er godt. For budskabet er, at selv om det er svært at vokse op et sted, som jeg har gjort, så skal man stadig holde fast i sine drømme,« siger Zuma, som i dag er et idol for tusinder af fodboldfans både i Sydafrika og Danmark.

Den sympatiske stjerne

Jon Bang Carlsen har i en årrække boet i Sydafrika, og gennem sine egne fodboldgale sønner kom han på ideen om at portrættere Zuma. I løbet af tre måneder fulgte han spilleren i træningslejr og til kampen mod Lazio og filmede Zumas fami-liemedlemmer og tidligere skolelærer i townshippet.

»Han kommer jo fra et hårdt miljø, men havde og har en stor kærlighed til fodbold, som han fik fra sin far. Zuma har fodbold i hjertet, som han siger. Det, jeg gerne vil fortælle, er, at han på trods af alle odds har bevist, at man kan klare sig og komme frem i verden. Zumas enorme sejrsvilje gør, at han er blevet en stjerne,« fortæller Jon Bang Carlsen om hovedpersonen i sin film.

Og historien om Zuma er spændende og fascinerende at følge. Ikke mindst, fordi Zuma selv på trods af sin stjernestatus har formået at holde begge ben solidt plantet på den grønsvær, han til daglig dribler rundt med læderkuglen på. Det ses i "Zuma the Puma", hvor man med slørede og stationære kameraoptagelser bringes ind i fodspillerens liv.

Jon Bang Carlsen tager fat på flere interessante emner i relation til både mennesket og fodboldspilleren Zuma. Han fortæller således med mellemrum om det samfund, der omgiver ham. En sfære, som hele sydafrikanerens liv har været påvirket af racisme og et voldsomt skel mellem det at være rig eller fattig. Og på samme tid antyder filmen problematikken mellem det at være en holdspiller og samtidigt besidde individualistens selvtillid og sejrsvilje.

Det kan diskuteres, om alle disse fragmenter, nuancer og nye sider af den sympatiske fodboldspiller i den sidste ende tegner et helstøbt portræt af mennesket Zuma. Men "Zuma the Puma" forsøger i hvert fald at skildre en brøkdel af de tanker, der går gennem hovedet på en mand, der er så tæt på at udleve sine drømme.

For Zuma selv stopper drømmene ikke med dette aktuelle filmportræt. Han vil videre ud på flere fodboldeventyr, og som han siger i filmen;

»Det her er ikke slutningen, det er kun begyndelsen. Og jeg vil videre med min fodbold. Hvis jeg kan spille for klubber som Real Madrid, Barcelona eller Manchester United, vil jeg være glad. Så ved jeg, at jeg er en af verdens bedste spillere i en af verdens bedste klubber. Så vil jeg være lykkelig.«

jpk@jp.dk

"Zuma the Puma" får premiere i Park Bio den 21. oktober, hvor den bliver vist hver dag klokken 17. Det Danske Filminstitut vil senere distribuere filmen til landets skoler og biblioteker.

Billetbestilling i Park Bio:

telefon 35 38 33 62.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen