Vildledende pladsgaranti ændres

I dag venter børnefamilier længe på at få en daginstitutionsplads. Samtidig har mange svært ved at gennemskue reglerne for pladsanvisning. Fra nytår bliver de enklere og - for de fleste - bedre.

»Ventetiden fordeler sig ekstremt ujævnt i de forskellige bydele. Pladsgarantien er så vildledende, at den grænser til det meningsløse.« Thor Grønlykke (S).

I dag skilter Københavns Kommune med, at børnefamilier med garanti får plads til deres børn i kommunens daginstitutioner efter 11 måneders ventetid. Kommunen glemmer bare at tilføje, at de 11 måneder er den gennemsnitlige ventetid.

I virkelighedens verden venter mange meget længere.

»Ventetiden fordeler sig ekstremt ujævnt i de forskellige bydele. Pladsgarantien er så vildledende, at den grænser til det meningsløse,« siger Thor Grønlykke (S).

Politikerne sætter nu en stopper for regelroderiet. Fra årsskiftet får kommunen med al sandsynlighed nye anvisningsregler for tilbud om børnepasning.

Pladsgaranti værdiløsFamilie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) er enig i, at der er noget helt galt.

»Den pladsgaranti, vi har i dag, er intet værd. Forældre, der får skrevet deres barn op til en institution her i kommunen, har svært ved at gennemskue ordningen. Hvis de ringer i dag, får de måske at vide, at deres barn er nummer fire i køen. I morgen er det så pludselig blevet nummer 11. Det er da frustrerende og uforståeligt,« siger han.

I dag er pladsgarantien gennemsnitlig.

Det betyder blandt andet, at en børnefamilie på Nørrebro kan vente over 16 måneder på at få en plads i børnehaven til deres barn, mens en familie på Christianshavn typisk kun venter 11 måneder. Samtidig kan den enkelte familie ikke regne med, at det, den får at vide på pladsanvisningen, gælder dagen efter.

Rykker foran yngre

Jo ældre et barn er, jo kortere tid skal han eller hun vente på en plads. Flytter der et barn på fire år til kommunen, rykker det foran de treårige på ventelisten, selv om de har været skrevet op i længere tid.

Efter nytår ændres reglerne, så forældre kan regne med, at når de har fået skrevet deres barn op til en institution, er hun eller han sikret en plads i den aftalte vuggestue eller børnehave.

Ingen kan overhale indenom i køen. Ingen kan sige, at der ikke er plads alligevel.

I dag er barnet ikke garanteret en plads i en bestemt institution. I fremtiden bliver barnet skrevet op til to institutioner efter forældrenes valg.

»Ideen er, at vi lægger ventelisterne ud på nettet. Så kan forældrene finde ud af, hvor lang ventetid der er de enkelte steder. På den måde får de et bedre og mere gennemskueligt grundlag at beslutte ud fra,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Forældrene kan for eksempel indrette deres valg efter, om det er vigtigst at få plads i yndlingsinstitutionen og ruste sig til 16 måneders ventetid. Eller de kan vælge en mindre populær eller søgt institution og være sikret en plads efter 11 måneder.

Tilflyttere tabere

Majbritt Mamsen (K) mener, at den nye ordning vil hjælpe mange forældre til bedre at kunne planlægge familie- og arbejdsliv.

En lille gruppe forældre vil dog blive tabere i spillet.

»Tilflyttere til kommunen får ringere kår. Hvor de før kom forrest i køen, får de nu tildelt en tilfældig institution, hvor der er plads. Først derefter kan de søge. Det stiller dem jo alt andet lige dårligere end de familier, som har skrevet barnet op fra fødslen,« siger Majbritt Mamsen.

Hun understreger dog, at fordelene ved den nye model langt overstiger ulemperne.

Venter på regeringen

De nye regler ligger lige nu til godkendelse på socialministerens bord.

Kommunalpolitikerne føler sig nu ret overbeviste om, at den nye ordning bliver godkendt hos regeringen.

»Der er ingen tvivl om, at den bliver til noget i København. Spørgsmålet er bare hvornår,« siger Majbritt Mamsen.

anna.thejsen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen