Flere danskere køber bøger i Malmö

Danskere køber masser af billige bøger i Sverige, og markedet er stigende. Men danske boghandlere tager konkurrencen med ro.

Danskere køber bøger i Sydsverige som aldrig før, og for kort tid siden blev det også muligt at købe dansksprogede bøger i Malmö.

»Der er ingen tvivl om, at danskerne køber bøger her i Sverige, fordi de sparer penge. Det fortæller mine danske kunder i hvert fald,« siger Gudmund Hamrelius, som peger på, at hver tiende kunde i hans Malmö-boghandel, Hamrelius Bokhandel, kommer fra Danmark.

Og han mener oven i købet, at markedet er stigende. Det skyldes, at svenskerne fra nytår nedsatte momsen på bøger til 6 procent mod 25 i Danmark. En prisnedsættelse, som betyder, at bøgerne nu er 20 til 30 procent billigere på den anden side af Sundet. F.eks. koster Leif Davidsens "De gode søstre" 279 danske kroner i København, mens den samme bog koster 190 i Malmö. Og den prisforskel er til at tage og føle på for danskerne. På den baggrund vurderer Gudmund Hamrelius, at han har fordoblet salget af bøger til danskere siden nytår.

Handelen er stigende

Det er en tendens, som Kristina Bengtsson fra Akademibokhandeln Malmö kan nikke genkendende til. Hun anslår, at omkring fem procent af butikkens kunder er danske, og at det tal vil stige.

Og det stigende antal danske bogorme bliver bekræftet af flere af Malmös boghandlere. Bl.a. oplyser Eva Lassen fra Malmö Bokhandel, at butikken har oplevet en »betydelig« stigning i salget af bøger til danskere.

Mens boghandlerne gnider sig i hænderne i Malmö, tager de københavnske kolleger konkurrencen med stor ro.

»Vi frygter ikke konkurrencen, og vi er ikke mærket af den, men jeg vil da understrege, at jeg synes, det er urimeligt, at der er så stor forskel på beskatningen i to byer, som ligger så tæt på hinanden,« siger butiksdirektør i Gads Boglader Frederik Christensen, der i sidste uge havde et møde med sine butikschefer om konkurrencen med svenskerne.

Men det kan være, at Gads syv butikker i København og hovedstadens øvrige boghandlere kan forvente mere konkurrence i fremtiden.

Bøger længe undervejs

Hamrelius Bokhandel fik nemlig i sidste uge sin første sending dansksprogede bøger. Og selv om den københavnske bogverden tilsyneladende ikke frygter konkurrencen, fik Hamrelius først bøgerne efter en otte måneder lang tvist med bogdistributøren, Nordisk Bog Center A/S.

»Jeg fik et brev, hvor forlaget bad mig skrive under på, at jeg ville sælge bøgerne til den samme pris, som de blev solgt til i Danmark. Det nægtede jeg, fordi vi ikke har faste bogpriser ligesom i Danmark,« siger boghandleren, der blev bekræftet i sin vurdering, da han ringede til Konkurrencestyrelsen i Danmark.

Nordisk Bog Center beklagede fejlen, men miseren betød altså, at der gik mere end otte måneder fra Gudmund Hamrelius kontaktede bogdistributøren, til bøgerne for en uge siden havnede på hylderne i hans to forretninger.

Hurtigere leverancer

Forlagskonsulent i Nordisk Bog Center Leif Jochimsen oplyser dog, at sagen er et enkeltstående tilfælde, og at de svenske boghandlere kan bestille bøger fra dag til dag.

Dermed skulle der være lagt op til, at de dansksprogede bøger vinder indpas på hylden i Malmö, så københavnerne kan købe endnu flere bøger, end de allerede gør.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen