Bedre vilkår for familier på Riget

Familier til alvorligt syge børn kan om kort tid flytte ind i splinternye lejligheder ved Rigshospitalet. Huset blev indviet i går sammen med den øvrige tilbygning til Rigshospitalets Sydkompleks.

For familier til indlagte børn betyder det langt mindre stress i en trængt hverdag.

Femårige Jasmin løber glad og nynnende rundt i klatreborgen i det store legeværelse. Nede på det bløde gulvtæppe under vejende plasticpalmer står farmand og betragter rummet, der er malet i varme og glade børnefarver. Værelset er en del af Danmarks første Ronald McDonald Hus, hvor familier til alvorligt syge børn kan bo, mens børnene er indlagt. Der er plads til 12 familier i de lyse og indbydende lokaler, der minder mere om ferielejligheder ved Vesterhavet end hospitalsbyggeri i tilknytning til Rigshospitalet. De 23 mio. kr., det har kostet at bygge lejlighederne, er betalt af Ronald McDonald Børne Fond, der driver 218 lignende hospitalshjem i verden. Ud over fonden har en lang række private firmaer bidraget med inventar til de lyse rum.

En stor forbedring

For dem, det hele handler om, familierne, er huset et stort skridt mod en kraftig forbedring af familielivet under en alvorlig krise. »Jeg tror, huset her kan bringe familiemedlemmerne tættere på hinanden. I bund og grund handler det om at leve som en familie og holde sammen i en periode, der slider på alle parter,« fortæller Jasmins far, Svend Erik Støvlbæk. Sammen med hustruen Lotte oplevede han for snart tre år siden at stå i en situation, der vendte op og ned på hverdagen. Deres yngste datter, Jasmin, fik konstateret leukæmi og begyndte med intensiv kemobehandling på Rigshospitalet.

I de cirka to år, behandlingen stod på, blev familielivet lagt i helt andre rammer. Mens Lotte tog orlov for at være indlagt med datteren, fortsatte Svend Erik på arbejdet og kørte efter fyraften fra hjemmet i Hillerød til Rigshospitalet med den ældste datter, Sia.

Familien boede på børnecancer-afdelingen. Nogle gange overnattede de sammen, andre gange kørte Svend Erik hjem sent om aftenen. Den leveform er ifølge Svend Erik Støvlbæk ekstremt belastende, selv om alle gør et forsøg på at få det til at fungere.

Døren kan lukkes

»Man føler hele tiden, man opholder sig i et offentligt rum, hvor du ikke kan lukke døren. Og du kan heller ikke trække madrasser ud på gulvet, hvis der kommer familie, som gerne vil overnatte,« siger Svend Erik Støvlbæk. Han håber ikke, at familien får glæde af de fine nye lejligheder, nu da Jasmin er udskrevet efter veloverstået behandling.

Men huset er perfekt som et reservehjem for de familier, der står i samme situation som Svend Erik og Lotte.

»Man kan nemt mærke en form for lejrkuller, når man bor på en kræftafdeling, hvor man konstant bliver mindet om sygdommen. Efter tre-fire dage er man klar til at styrte ud ad døren. Her er der mulighed for, at familien kan være sammen og komme gennem forløbet som én hel familie.«

Det koster cirka 100 kroner om dagen for en familie at bruge huset, der først tages rigtigt i brug om 14 dage.

Formand for Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) Lars Engberg (S) lægger vægt på det gode parløb med Ronald McDonald Fonden. »Der er tale om en meget betydelig donation. Den er et fint eksempel på, hvordan samarbejde mellem private fonde og det offentlige sundhedsvæsen kommer patienter og pårørende til gavn,« siger Lars Engberg, der glæder sig over at kunne indvie nyt hospitalsbyggeri i en tid med omfattende besparelser og anstrengt økonomi.

Hjemlige signaler

Formanden for Ronald McDonald Fonden, overlæge dr.med. Henrik Hertz, understreger, at det i planlægningsfasen har været vigtigt ikke at ligne et hospitalsbyggeri. »Vi har lagt megen vægt på, at husene skal sende hjemlige signaler. Og vi er gået efter en høj og dermed dyr standard i byggeri og indretning. Jeg synes, det er lykkedes,« siger Henrik Hertz. Ud over indvielsen af det nye familiehus fejrede man åbningen af de øvrige etager i det nye Sydkompleks. Den nye tilbygning indeholder sengeafdeling, ambulatorier og kontorer til Allergi-klinikken og Reumatologisk klinik. Samtidig står to etager tomme og klar til senere brug.

jpk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen