Ny chance for nærdemokratiet

Næste sommer skal Borgerrepræsentationen vedtage en ny udgave af nærdemokratiet. Det skal ske på baggrund af gode råd fra kommunens borgere. I denne uge blev første skridt taget, da 400 borgere, politikere og kommunale medarbejdere var samlet på Base Camp på Holmen.

»Borgerne sagde nej tak til bydelsrådene, og nu flytter vi debatten ud på gaderne og væk fra de tykke mure på rådhuset. Vi bliver nødt til at tænke i nye baner, for i en så stor kommune som vores kan man ikke lave situationsbestemt demokrati. Der findes ikke en løsningsmodel for hver enkelt bydel, og derfor er det vigtigt, at vi politikere tænker nye tanker og beder borgerne komme med indlæg tidligt i beslutningsprocessen,« sagde overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), da han på kommunens vegne gav bolden op til en ny diskussion om, hvordan nærdemokratiet kan forbedres i København.

Stående med åbne arme foran en storskærm, der viste en lind strøm af stemningsbilleder fra DGI-byen, Rundetårn og den nye Metro, bød han velkommen til en søgen efter nye værktøjer til et mere velfungerende lokalt demokrati.

Påvirkning fra neden

En søgen, hvor alt ifølge de kommunale politikere er tilladt.

Miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson (S), som er formand for Udvalget for demokrati- og serviceudvikling i København, der er tovholder i demokratidebatten, foreslår, at man vender hele diskussionen på hovedet.

»I stedet for at vi politikere trækker forslag ned over hovedet på borgerne, så beder vi dem nu og her komme med forslag til, hvordan de får mere indflydelse på demokratiet, og hvordan vi kan forbedre demokratiets vilkår i København. Vi opfordrer almindelige mennesker i kommunen til at komme med nye ideer og værktøjer, som kan gavne processen mod et bedre hverdagsdemokrati,« siger Winnie Berndtson, som ikke har noget konkret bud på, hvad processen i sidste ende kommer til at udmønte sig i. Men det er jo også meningen med at starte diskussionen om et forbedret nærdemokrati, forklarer hun.

»Processen giver mulighed for en debat om, hvordan vi udbreder demokratiet, så flere mennesker får indflydelse og kommer til orde. Det her handler ikke om at bygge et hus, hvor man bare skal finde fundamentet. Det er en "never ending" proces, som skal sætte nogle overvejelser i gang hos både politikerne og borgerne,« siger borgmesteren, der fremhæver kvartersløftprojekterne i bl.a. Holmbladsgade- og Nordvestkvarteret som eksempel på en løsning, hvor politikerne spørger borgerne om gode råd og ideer, før beslutningerne bliver taget, og projekterne bliver iværksat.

Rundkredsdiskusson

På konferencen diskuterer borgere, kommunale repræsentanter og politikere nye ideer inden for lokal-, projekt- og borgerdemokrati. I store rundkredse går snakken højlydt om, hvor meget indflydelse borgerne egentlig skal have, og om politikerne er parate til at afgive en del af deres magt. Ved et af bordene sidder en helt almindelig borger, Dorte Viborg fra Valby.

Hun mener, at det er en borgerpligt at deltage i demokratiet i kommunen. At påvirke debatten og ikke overlade alle beslutningerne til politikerne på rådhuset. Dorte Viborg er dog bange for, at diskussionen om demokrati er en gang varm luft.

»Man kan frygte, at politikerne lader som om, de hører efter, hvad borgerne siger, for derefter bare at beslutte tingene uden om os alligevel. Jeg tror, at der er brug for nogle nye mødesteder at diskutere demokratiet i.

I stedet for nu, hvor man bare møder sin lokale politiker hos bageren eller supermarkedet og snakker om beslutningerne der. Der skal åbnes for, at alle har mulighed for at deltage, og der skal skabes et rum, hvor borgerne har mulighed for at diskutere på lige fod med politikerne,« mener Dorte Viborg.

Mange spørgsmål

Turen mod et forbedret og mere nuanceret nærdemokrati blev under alle omstændigheder sat i gang denne aften på Holmen, hvor et kendetegnende træk var de mange spørgsmål og få svar. De kommende måneder skal svarene findes ved, at borgerne vælger sig ind i forskellige arbejdsgrupper, som derefter kommer med gode ideer til politikerne om, hvordan kommunen kan nytænke hverdagsdemokratiet. Til januar næste år afholder Udvalget for demokrati- og serviceudvikling endnu en konference, og senest næste maj skal udvalget levere en endelig indstilling til Borgerrepræsentationen.

jpk@jp.dk

Processen kan følges på http://www.kk.dk/hverdagsdemokrati

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.