Livet på hovedet - et sjældent tankeshow

Alle bør have en Dumbo-fjer, mener Henrik Meng. Det gælder nemlig bare om at turde leve livet, også selv om det betyder, at det skal vendes på hovedet.

Et tankeshow ud over det sædvanlige kan fra i aften opleves i Cirkusbygningen.

»Det meste af det jeg gør, gør jeg for at opfylde mine egne behov. Jeg har skrevet syv bøger, der alle handler om mine egne katastrofer - om hvordan jeg f.eks. har været ved at dø en masse gange« Carsten Graff.

»Hvis vi bare kan rykke en lille smule ved folk, så de tør noget mere, så har vi i virkeligheden gjort meget,« siger Henrik Meng, den ene halvdel af duoen Meng og Graff, der i dag udfordrer Cirkusbygningens publikum i det anderledes tankeeksperiment: "Rejsen til nuet".

Fra hans skjortelomme stikker en grøn fjer op.

»Kender du historien om Dumbo?« spøger han.

»Det er en fantastisk historie om en elefant, der ikke kan finde ud af at være sig selv. Den har alt for store ører og bliver mobbet, og dens mor kommer sågar i elefantfængsel. Den er meget trist og har det i det hele taget ikke særlig godt. Men så giver en lille mus den en tryllefjer. "Med denne her fjer", siger musen, "kan du flyve". Og så flyver Dumbo. I virkeligheden har han sikkert hele tiden kunnet gøre det, han vidste det bare ikke. Og det er præcist det, det her eksperiment går ud på. At give folk deres helt egen tryllefjer.«

Hvordan bliver man heldig? Hvornår er man et godt menneske, og er spørgsmål i virkeligheden klogere end svar? Det er blot nogle af de spørgsmål, Carsten Graff og Henrik Meng søger svarene på i det alternative tankeshow.

Find selv svarene

»Vi har ikke svarene på alle de her spørgsmål, men det har folk ofte selv. Vi lader det bare være op til dem selv at finde svarene,« siger Henrik Meng, virksomhedskonsulent, foredragsholder og nu også skuespiller.

For et år siden blev han kontaktet af Carsten Graff, der bl.a. kendt for bogen "Samtaler med et træ", fordi han skulle lave en udsendelse om erhvervsguruer.

Men deres samtaler var så interessante, at de hurtigt besluttede sig for, at det måtte kunne føre til mere.

»Jeg kan ikke huske, om vi først besluttede os for at skrive en bog eller at leje Cirkusbygningen,« siger Henrik Meng.

Halvt improvisation

Ligegyldigt hvad står de i dag i Cirkusbygningen på en stor halvkugle, der danner rammen om deres halvt improviserede diskussioner. Diskussionernes fundament er 12 spørgsmål stillet af almindelige mennesker i det forgangne år på hjemmesiden, begejstring.dk. Derudover har Meng og Graff nedfældet deres diskussioner i bogformat.

»Et almindeligt spørgsmål er f.eks., hvordan man får mere tid«, fortæller Carsten Graff.

Modsat effekt

»Men jo mere tid man vil spare ved hjælp af computere og mobiltelefoner eksempelvis, jo mere tid bruger man i virkeligheden også. På mig virker det bare modsat. Når folk råber ad mig og er stressede, giver jeg mig rigtig god tid. Jeg prøver at påvirke andre til at gøre det samme, ligesom jeg prøver at påvirke dig ved at tale langsomt.«

Det personlige motiv fylder meget i Carsten Graffs tanker om forestillingen.

»Det meste af det jeg gør, gør jeg for at opfylde mine egne behov. Jeg har skrevet syv bøger, der alle handler om mine egne katastrofer - om hvordan jeg for eksempel har været ved at dø en masse gange,« siger han.

»Jeg udvikler mig enormt gennem Henriks og mine samtaler. Jeg bliver jo hele tiden udfordret og tvunget til at tænke mig om. Det er jeg sikker på, at andre også kan få noget ud af,« siger Carsten Graff.

At to så forskellige personligheder som den rolige Carsten Graff med bare tæer, afslappet sweater og posede grønne bukser, og den entusiastiske Henrik Meng i ført slips og mørkt jakkesæt har fundet sammen, synes som lidt af en gåde, men det er netop forskellighederne, der gør deres makkerskab så godt, mener Henrik Meng. Han er meget bevidst om sit ønske om at påvirke publikum.

Et spørgsmål om mod

»Det handler jo om at turde,« siger han.

»Nu har vi fået det her liv. Vi ved ikke, om der er noget bagefter, så hvorfor ikke få det bedste ud af det? Nogle vil måske kalde det lommefilosofi, men er det i grunden så skidt? Hvis andre kan bruge det til noget, synes jeg, at det er helt fint,« siger han.

Og Carsten Graff supplerer.

»Jeg har aldrig forstået filosofi. Det er jo fuldstændig ligesom matematik, men hvorfor egentlig? Livet er jo i virkeligheden banalt og fuld af børnelærdom. Vi ser det bare ikke, fordi vi hele tiden har så travlt.«

Netop børnelærdom og dagligdagssituationer danner rammen om Meng og Graffs diskussioner. Henrik Mengs børn, Frederik og Marie på seks og tre år bliver ligesom Carsten Graffs datter, Venus på halvandet år, revet ind i forestillingen som udgangspunkt for samtaler og deres legetøj som rekvisitter.

F.eks. Maries professor-terning med forskellige motiver på siderne.

»Hvis nu vi forestiller os, at det her er dig,« siger Henrik Meng og nikker imod terningen i sin hånd.

»Så er den ene side af dig f.eks. dit job, den anden din tøjstil, dine venner, familie osv. Hvad hvis vi vender den om? Eller åbner den, så ser det hele pludselig anderledes ud, men det er jo stadigvæk dig. Hvis vi vidste, at Jorden går under om 17 år, så vil alle være forhippet på at leve i nuet, at forandre deres liv, men i virkeligheden er det ikke så meget, der skal til for at skabe den væsentlige forandring. Bare se på terningen her. Det er minimaler,« siger Henrik Meng.

Uerfarent makkerpar

Hverken Henrik Meng eller Carsten Graff har erfaring med skuespil. Derfor fylder manuskriptet også kun fire sider, resten er improvisation.

»Det gør det hele en del nemmere. Når jeg er i teatret, sidder jeg hele tiden og frygter, at skuespillerne skal falde ud af deres roller, at de skal komme til at gøre noget forkert. Det kan vi jo ikke her, for vi er jo bare os,« siger Carsten Graff.

Showet iscenesættes af Michael Fock og kan ses i Cirkusbygningen i aften og i morgen aften.

mette.hovmand@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.