Frederiksberg til kamp mod gadeskilte
Frederiksberg Kommune tager nu kampen op mod butiksskilte og vareudstillinger, der blokerer bydelens fortove. Kommunen har i flere år satset på at få pæne facader i bydelen - nu er turen kommet til fortovsskiltene.
Butiksskiltene fylder for meget i handelsgaderne på Frederiksberg. Det mener kommunen, som netop har udsendt en pjece, hvori det fremgår, hvilke regler der gælder, når man har forretning på Frederiksberg.
»Det er vigtigt, at folk kan passere forbi forretningerne uden problemer,« siger Frederiksbergs borgmester, Mads Lebech (K).
»Lige nu har vi skrevet til en håndfuld butikker, primært på Gl. Kongevej og Falkoner Allé, fordi vi mener, at deres skilte optager for meget plads på fortovet,« siger Mads Lebech, der understreger, at de fleste handlende normalt retter sig efter kommunens anvisninger.
Det betyder, at skiltene bliver taget væk eller stillet så tæt på butiksfacaden, at gående kan komme forbi. Sker det ikke, ryger sagen videre til politiet.
»Men det sker meget sjældent,« siger han.
For at undgå den slags situationer har kommunen for nylig udsendt en pjece, hvori det fremgår, hvordan reglerne er for facader og butiksskilte i bydelen.
»Projektet går mere end 10 år tilbage i tiden, da bl.a. Gl. Kongevej var ved at udvikle sig i en uheldig retning med store facadeskilte. Det har vi fået rettet op på, og vi er allerede også godt på vej med butiksskiltene,« siger Mads Lebech.
Vedtog facaderegulativ
Ud over pjecen vedtog Frederiksberg Byråd for et år siden et facaderegulativ. Her fremgår det bl.a., at butikkerne har lov til at optage 60 cm af den del af fortovet, som ligger tættest på butiksfacaden, dog skal der være et halvanden meter bredt bælte af fortovet, hvor folk frit kan passere. Selv om regulativet stiller større krav til butikkerne, er Frederiksberg Handelsforening, der også står bag pjecen, tilfreds med kampagnen. »Folk skal kunne bevæge sig frit, så det er et fornuftigt tiltag,« siger næstformand i foreningen Roald Hansen og tilføjer.
»Men det ville være en katastrofe, hvis det slet ikke var tilladt at have vareudstillinger foran butikkerne. Dels ville omsætningen dale, fordi det ville blive sværere at lokke kunder ind i butikken, dels ville det gå ud over gadebilledet.«
Reglerne om skiltning og facader på Frederiksberg er en del af en større indsats for at forskønne bybilledet på Frederiksberg. Det var på den baggrund, at Frederiksberg fik Ørestadsselskabet til at levere grønne cykelstativer i stedet for de metalfarvede, som kommunen i første omgang blev tildelt.