Operaen er dyr for byen

Københavnerne ender med at betale en stor del af regningen for Operaen, mener Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti i København. Partierne er stærkt utilfredse med, at kommunen i al evighed giver et årligt driftstilskud på 40 mio. kr. Dansk Folkeparti mener, at beslutningen er så tåbelig, at den bør gøres om.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, står som den gavmilde giver, men københavnerne kommer til at betale deres del af regningen for Operaen på Dok-øen.

Et flertal i Københavns Kommune sagde i juni god for et driftstilskud til Operaen på 10,3 mio. kr. i år og 40 mio. kr. i de kommende år. Uden tidsbegrænsning. Det vil Dansk Folkeparti have lavet om på.

»Vanvittigt«

»Det er altid dejligt at få gaver, men det her er fuldstændig vanvittigt. Vi kommer til at give 40 mio. kr. om året for nogle få rundvisninger til borgerne. Når man har truffet en så 110 pct. idiotisk beslutning som denne, må der være mulighed for at lave den om,« siger Louise Frevert (DF).

I Københavns Borgerrepræsentation gik kun hendes eget parti, SF og Enhedslisten imod at udskrive en årlig check til Operaen.

»Men der er altid mulighed for at bryde et forlig eller en aftale, hvis der er flertal for det. Kommunens tilskud til Operaen vil gå ud over de ældre, skolebørnene og kulturen i København. Pengene skal jo tages et sted,« siger Louise Frevert.

For at få de 40 mio. kr. om året, skal Det Kongelige Teater bl.a. sørge for, at der bliver taget særlige initiativer for få nye etniske befolkningsgrupper i teatret, styrke indsatsen over for byens børn og unge og arrangere gratis operakoncerter om sommeren.

Mikkel Warming (EL) mener dog, at pengene burde gå til byens nedslidte skoler og idrætsanlæg.

»Det kan godt være, at Operaen er en gave, men københavnerne kommer i høj grad selv til at betale for fornøjelsen. 40 mio. kr. i al evighed er et kæmpebeløb, som vi kunne få rigtig meget for. I stedet giver vi et stort tilskud til statens opera,« siger Mikkel Warming.

Demokratisk problem

Charlotte Wieth-Klitgaard (SF) mener, at de 40 mio. kr. til Operaen burde gå til kulturlivet i København.

»Kommunen bruger mange penge på store projekter, og 40 mio. kr. er mange penge i forhold til det kulturbudget, som vi har beskåret. Der er mange mindre kulturelle arrangementer, som har svært ved at skaffe penge,« siger Charlotte Wieth-Klitgaard.

»Det er et demokratisk problem, når der træffes en beslutning, som gælder i al evighed. Vores efterfølgere vil også være bundet op på aftalen,« siger hun.

Kulturborgmester Martin Geertsen (V) erkender, at det er mange, mange millioner kroner, som kommunen kommer til at skyde i Operaen.

»Det er helt umuligt at ophæve aftalen, men jeg håber, at det bliver et eksempel til efterlevelse af en joint venture mellem staten og kommunen. Tingene må så også gå den anden vej, så staten er lydhør over for idérigdommen i kommunen og satser på København som idræts- og kulturby. F.eks. i forhold til en multiarena i hovedstadsområdet og en eventpulje på mindst 50 mio. kr., som kan trække større arrangementer til København,« siger han.

Uansvarligt at ændre

Socialdemokratiets politiske ordfører på Rådhuset, Karen Hækkerup, mener, at det er uansvarligt at ændre på driftstilskuddet til Operaen, få måneder efter at kommunen har givet det.

»Operaen er en del af en attraktiv og levende kulturby,« siger hun.

Operaen åbner den 1. januar 2005, og Det Kongelige Teater skal hvert år redegøre for, hvordan kommunens tilskud er blevet anvendt.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.