Magi i den gamle kornsilo

Et hold unge københavnske kunstnere er i disse dage rykket ind i Københavns gamle kornsilo på Islands Brygge med deres projekt "Mo(nu)mentality", der ifølge kunstnerne selv ikke er et traditionelt kunstværk - men en proces, som publikum inviteres til at følge.

»Det er her!« råber en pige og peger på skiltet "her", der viser vejen for kunstprojektet Mo(nu)mentality i den gamle kornsilo yderst på Islands Brygge. Man skal dog lige omkring billetlugen, inden turen går op med den gamle skramlede fragtelevator - alt sammen i mere eller mindre bælgravende mørke.

»Jeg kan trylle,« siger elevatorføreren i det mørke jakkesæt og høje hat og knipser med fingrene. Lyset tændes, og op går det i siloens i alt seks etager, der engang sørgede for, at københavnerne fik mel til deres brød og kager.

I dag er kornet og arbejderne væk, og stedet fungerer som midlertidige rammer for dunkende teknofester, modeshows og bryllupper. Men det foregår kun i stueetagererne , som er de eneste, der er blevet sat i stand, hvorimod resten af de mange tusind kvadratmeter og etager har levet deres eget liv med støv, fugleskeletter, gamle maskiner og forvredne kabler.

Og det er her, at kunstprojektet Mo(nu)mentality i den kommende tid inviterer københavnerne indenfor for at opleve de gamle forladte rums stemninger, fordelt på fire etager og 2.000 kvm, tilsat forskellige videoinstallationer, lyde og lys og andre bidrag fra gæstekunstnere, der vil afløse hinanden undervejs.

Men der er ikke tale om en egentlig udstilling eller et værk - det handler om noget helt andet, mener arrangøren Nana Francisca Schottländer.

»Meningen er, at vi vil lave en proces, hvor det både handler om at vise bygningen og de særlige stemninger, der er her, hvor vi så er gået ind og har påvirket rummene - ændret på dem. Sådan som jeg opfatter det, så har vi fremkaldt rummene - ligesom når man fremkalder billeder. Oveni det kommer det mentale aspekt, hvor de fysiske rum lige så meget handler om rummene inde i os selv,« forklarer Nana Francisca om projektet, der tæller 25 unge - kunstnere og teknikere - der alle sammen arbejder frivilligt og vil være at finde iført kedeldragter rundt omkring i de mange rum.

Nogle går bare rundt, andre ligger pludselig med kroppen halvvejs nede igennem et af de mange huller, der går flere meter ned, eller også møder man pludselig et par stirrende øjne eller en der siger kuk kuk.

Uhyggeligt

Projektet er både mærkeligt, eksperimenterende og forunderligt. Undervejs kan man tænke: Hvad skal man med det? Indtil man bliver grebet af en uhyggelig stemning i et af rummene med skærende lyde og en sovende bylt i et hjørne, for dernæst at bevæge sig øverst op i siloen med udsigt til en københavnsk skyline og træde ind i "kirkerummet", hvor de færreste nok kan undgå at blive grebet af følelsen af andægtighed eller noget helt andet.

»Det er individuelt, hvad man får ud af det, men mit håb er, at de besøgende bliver inspireret, når de kommer her. At de mærker rummenes forskellige ladninger, lader dem trænge ind under huden og bruger dem, når de kommer hjem igen. Men hvis man tror, at man bare skal underholdes eller på udstilling, så er det ikke det, der sker her. Man kan ikke bare storke igennem det - det tager tid, og det udfordrer også - for tør man sætte sig ind i et af rummene, mærke sig selv og se, hvad der sker,« spørger Nana Francisca.

At det tager tid at bevæge sig rundt, har også sin logiske forklaring, da der er talrige huller, der dog er tydeligt afmærket, og så længe man træder varsomt og ikke medbringer løbende børn, fulde folk og stilethæle, så er nedstyrtningsfaren til at leve med og gør faktisk oplevelsen mere intens.

jpk@jp.dkMo(nu)mentality i Siloen indtil den 2. oktober hver aften, undtagen søndag den 26. september, fra kl. 19-23.

Projektet vil hele tiden skifte karakter, i takt med at de forskellige gæstekunstnere vil sætte deres aftryk i form af dans, performance, sang, lys og lyd.

Billetterne koster 90 kr. og 45 kr. for studerende, pensionister m.fl.

Bus 34 og 40 til Drechselsgade. Siloen er placeret på Islands Brygge 52.

Mere på

www.monumentality.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.