Halvsyge skal i arbejde

Sygemeldte borgere, der er raske nok til at tage skånsomt arbejde, skal tilbage på jobbet. Det mener Høje-Tåstrup Kommune, der vil indføre en ny sygefraværs-politik.

Der er ingen grund til at melde sig syg på grund af et brækket ben, hvis man kan bruge hovedet foran computeren på arbejdspladsen.

Det er i store træk budskabet fra Høje-Taastrup Kommune, der vil have de såkaldt delvist syge dagpengemodtagere tilbage på jobbet.

Det skal ske ved, at kommunen iværksætter en informationskampagne og ansætter en konsulent, der skal opsøge virksomheder og opfordre dem til at få syge medarbejdere tilbage på jobbet, hvis de f.eks. kan klare et deltidsjob.

»Mange har det sådan, at hvis blot de er lidt syge, kan de ikke gå på arbejde. Men hvis man f.eks. har en mindre fysisk skade i benet, kan man jo godt arbejde på nedsat tid på mange arbejdspladser,« siger Svend-Erik Hermansen (S), formand for socialudvalget i Høje-Taastrup.

Virksomheder bange

»Det er ikke for at presse syge folk til at arbejde. Det handler om at give medarbejderne bedre muligheder for at komme tilbage på arbejdsmarkedet,« siger han og henviser til en undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet, der slår fast, at risikoen for at blive fyret forøges, hvis man er sygemeldt mere end 13 uger.

Svend-Erik Hermansen understreger, at der ikke er tale om en ny ordning.

»Den har altid eksisteret. Arbejdsgivere og ansatte har bare ikke været gode nok til at benytte den. Måske fordi virksomheder ikke tør gøre brug af ordningen af frygt for beskyldninger om at dyrke rovdrift på medarbejderne,« siger han.

I Høje-Taastrup Kommune er 500 borgere hver dag på sygedagpenge, men kun 6 pct. bruger ordningen om delvist sygefravær. Svend-Erik Hermansen forventer, at ca. 20 procent af sygedagpengemodtagerne på sigt vil komme i arbejde, hvis de bliver bedre oplyst om ordningen.

Alternativ: fyring

Paradoksalt nok er kommunen en af de virksomheder, der ikke har haft held til at få sygedagpengemodtagere i arbejde.

»Der mangler kendskab til ordningen i kommunen. Medarbejderne er i tvivl om, hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre at komme tilbage på et skånsomt job med færre arbejdstimer. Det er en skam, for mange har vist interesse,« siger kommunaldirektør Henrik Kolind, der er chef for 5.000 ansatte.

Han ser derfor frem til, at ansatte - både i kommunen og i det private erhvervsliv - bliver bevidste om, at de kan komme på deltid, hvis de er sygemeldt.

»Alternativet kan jo være, at nogen bliver fyret, fordi arbejdsgiveren mister tålmodigheden,« siger Henrik Kolind.

laurits.nansen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen