Opsving for oplevelsesindustrien

Der er flere indtægter i oplevelsesindustrien end i landbruget, konstaterede videnskabsminister Helge Sander (V), der torsdag besøgte Roskilde Festival. Ministeren har bedt en arbejdsgruppe komme med bud på nye universitetsuddannelser, der kan få en endnu bedre forretning ud af kultur og oplevelser.

Med en samlet omsætning herhjemme på 175 mia. kr. og 170.000 ansatte - svarende til 12 pct. af de ansatte i det private erhvervsliv - er kultur- og oplevelsesindustrien blevet en god forretning. Samtidig tegner industrien, der dækker alt fra fodbold til den i gangværende Roskilde Festival, sig for 16 pct. af dansk eksport.

»Oplevelsesøkonomien har større indtægter end inden for landbruget. Det er store ord fra en Venstre-minister,« sagde videnskabsminister Helge Sander, da han torsdag besøgte festivalen.

Det var Musicon Valley, der havde inviteret ministeren og repræsentanter fra bl.a. Roskilde Universitets Center, Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet på en rundtur i oplevelsesindustriens vindtunnel, som festivalen betegnes.

Farvel til fordommene

Stedet, hvor nye ideer og teknikker opstår eller kan prøves af i praksis, når der i løbet af en måned skabes et samfund, der skal fungere under stort pres og i en uge befolkes af 100.000 gæster. Den erhvervsdrivende fond, der arbejder på at gøre Roskilde til centrum for musik-, indholds- og oplevelsesindustrien herhjemme og et vækstcenter i Øresundsregionen, indledte i fjor et samarbejde med forskerne på RISØ.

»En af vores opgaver er at tegne et billede af, at oplevelsesindustrien ikke kun er festival og høj musik. Ved at forbinde seriøse begreber som forskning, innovativ teknologi og videnskabelige uddannelser med festivalens glade oplevelser og fællesskab, kan vi vise de unge, at det er cool at være forsker, at der også kan være rock'n'roll i naturvidenskab,« lød det fra Flemming Madsen, direktør i Musicon Valley.

RISØ's indtog i rockverdenen har i princippet betydet, at forskerne kan løse festivalers problemer med kabler, der skal graves ned og op igen. Prototypen på et trådløst multikabel, hvor transmissionen foregår via mikrobølger, står allerede klar. Nu mangler investorerne og pengene bare.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen