Helgoland kommer på auktion

Efter sommeren rives Helgoland ned til fordel for en ny badeanstalt. Interesserede kan sikre sig et stykke kulturhistorie, når der i slutningen af august holdes auktion over den karakteristiske bygnings brædder.

Siden begyndelsen af 1913 har københavnerne sprunget i vandet, lært at svømme, slikket solskin og nydt en kop kaffe eller en kold øl på Helgoland, men efter sommeren er det slut.

Den populære badeanstalt skal rives ned til fordel for en ny og mere tidssvarende badeanstalt i forbindelse med den kommende Amager Strandpark. Det sker dog ikke uden vemod for de 900 medlemmer af Det Kolde Gys. Foreningen blev stiftet i 1929 og benytter, som navnet antyder, også Helgoland i årets koldeste måneder.

»Det er ikke sjovt, at Helgoland skal rives ned. Men vi har hele tiden været klar over, at det ville ske på et tidspunkt, så nu ser vi fremad,« siger foreningens formand, Anders Hjorth.

Vejrliget har både slidt på malingen og den gamle trækonstruktion, der gennem årene har været udsat for lidt af hvert. Fra den isvinter, da naturkræfterne tog en del af badeanstalten, til en vinterstorm i 1999, der gik hårdt ud over mange huse inde på land, men Helgoland holdt dengang stand godt 350 meter ude i Øresund.

Rådne pæle

I fjor valgte bygningsinspektoratet imidlertid at lukke Helgoland i 14 dage, fordi de bærende pæle var angrebet af råd eller helt skyllet væk, og man frygtede, at badeanstalten kunne brase sammen. I dag er Helgolands "tændstikben" blevet understøttet, og det var oprindeligt planen, at badeanstalten skulle blive stående, mens der blev sprøjtet sand ind under pillerne til den nye strand.

Gå hjem med et bræt

Amager Strandpark I/S og entreprenøren, der skal stå for arbejdet, har dog vurderet, at det er for farligt at have badende i nærheden af en byggeplads, og det er for usikkert, om Helgoland overhovedet kan holde til presset, når der sprøjtes sand ind.

Ifølge Amager Strandpark I/S skal Helgoland være væk senest i oktober, men badegæster og andre interesserede får mulighed for at komme på bølgelængde med historien og sikre sig et minde. I den sidste weekend af august forventer Det Kolde Gys at holde en auktion, hvor man kan gå hjem med et bræt eller et lille stykke af den gamle badeanstalt.

Pengene skal ifølge Anders Hjorth gå som et lille tilskud til opførelsen af det nye Helgoland, som kommer til at koste 14 mio. kr., hvis byggeriet holder budgettet.

For Det Kolde Gys og de andre brugere af Helgoland betyder nedrivningen, at de midlertidigt må klare sig med et badeanlæg med badebroer, pontoner og omklædningsfaciliteter lidt nord for det maritime ungdomshus på Amager Strand.

Det område, hvor Helgoland ligger i dag, kommer i Amager Strandpark til at være strand.

Til gengæld kan vandhundene se frem til en ny badeanstalt med moderne faciliteter, der vil komme til at ligge ud fra den nordlige del på den nye strandø i den nye strandpark.

Hensyn til historien

Ifølge Københavns Idrætsanlægs direktør, Knud Langberg, vil det nye Helgoland blive opført under hensyntagen til historien.

»Vi sigter efter en trækonstruktion anno 2004 med brodæk og på pæle i vandet,« siger han.

Om pælene bliver af træ er endnu ikke afgjort, da det nye og ca. 3.200 kvadratmeter store Helgoland skal issikres.

Ud over toiletter og bad forventer Knud Langberg også, at den nye badeanstalt udstyres med saunaer. Desuden etableres der bl.a. et børnebassin ca. 35 meter fra land.

»Men det bliver ikke et badeland med fast bund i bassinerne som i havnebadene. Helgoland vil også i dets nye udformning være en rigtig badeanstalt,« siger Knud Langberg.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen