København mangler billige hoteller

Hotelpriserne i København er væsentligt højere end i andre europæiske byer. Hotelbranchen og Wonderful Copenhagen frygter, at det kommer til at koste turister, da hovedstaden ikke kan tilbyde de helt billige hotelovernatninger.

Det billigste hotelværelse i København ligger på 450-550 kr. pr. overnatning, mens det billigste i Stockholm og Malmø ligger på bare 250 kr.

Ifølge hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation HORESTA skyldes prisforskellen bl.a. den høje moms i Danmark, som holder de billige hotelkæder væk fra hovedstaden.

»Efterspørgslen er der bl.a. fra turisterne fra Polen og de baltiske lande, men vi konkurrerer på ulige vilkår,« siger direktør i HORESTA Lone Njor Hulth og peger på momsen som det største problem.

I Danmark kræver staten 25 pct. moms ind ved hver hotelovernatning, mens svenskerne nøjes med 12 pct. I Norge er tallet helt nede på 0 pct.

»Det holder lavpriskoncepterne væk fra København,« siger hun.

Det forklarer dog ikke hele forskellen, da ejendomspriser og lønninger også spiller ind.

Hos Wonderful Copenhagen mener projektleder Christina Eiberg, at visse turister vil vælge København fra, når jagten på en storbyferie bliver sat i gang. Det gælder de prisbevidste forbrugere som backpackers og børnefamilier, der ikke ønsker at bo på vandrehjem og campingpladser langt uden for byen.

»Turisterne kan gå direkte ind og sammenligne priserne på nettet. Man kan derfor sagtens forestille sig, at turisterne overnatter i Malmø eller søger helt andre billige steder hen,« siger hun.

Bliver ikke billigere

Hotel Euroglobe på Frederiksberg er blot et af tre københavnske hoteller med én stjerne hængende i receptionen.

Bad og toilet er på gangen, og ejeren Amnon Fuchs mener ikke, at han nogensinde kan komme ned på prisniveauet i Sverige.

»Der er kun mig til at betjene kunderne, og jeg skal jo først og fremmest have mine udgifter dækket ind,« siger han.

Hotel Euroglobes ejer bruger ingen penge på brochurer og markedsføring. I stedet satser han stort på internettet, hvor hans unge gæster søger informationer.

»Men momsen slagter nærmest mulighederne for at lokke turister hertil,« siger Amnon Fuchs.

Selv om der i forhold til udlandet skal lægges mange penge i de københavnske receptioner, er priserne under pres. Direktøren i HORESTA minder om, at hotelkapaciteten i hovedstaden er steget med 40 pct. de senere år.

Lokale svenskere

Direktøren for Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) mener, at efterspørgslen på de billigste værelser i Stockholm og Malmø er så stor, at der også her er mangel på lavprishoteller.

»Det er primært små virksomheder og unge mennesker, der booker sig ind via nettet, men tyngdepunktet ligger stadig hos de tre- og firestjernede hoteller,« siger Mats Hulth.

Turisterne i Stockholm er primært nationale, og hos Wonderful Copenhagen glæder Christina Eiberg sig over det rekordstore antal krydstogtskibe, som plumper ankeret i vandet i København i år. Alligevel så hun gerne lidt politisk initiativ:

»Vi lider under momsen i forhold til konkurrenterne, men desværre tror jeg ikke, at der er politisk vilje til at hjælpe turismen.«

soeren.nielsen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen