København indhenter Stockholm

Udenlandske virksomheder vælger i 8 ud af 10 tilfælde at lægge deres nye danske arbejdspladser i Storkøbenhavn. Det skyldes et tvungent samarbejde i hele regionen, men interessegrupper frygter for fremtiden, hvis kommunerne selv må bestemme.

København og Stockholm ligger nu side om side i kapløbet om at få de udenlandske virksomheder til at investere dollar og yen i netop deres by. For få år siden lå den svenske hovedstad langt foran den danske, men nu kan revisionsfirmaet Ernst & Young fortælle, at hovedstæderne hver har tiltrukket 34 nye investeringsprojekter i 2003.

Ifølge Copenhagen Capacitys adm. direktør, Rolf Larssen, skyldes det tætte opløb, at København har brugt sine markedsføringskroner godt, og han ville være skuffet, hvis budgettet på 25 mio. kr. ikke gjorde sig gældende på resultatet.

»Når vi præsenterer København, gør vi det meget fokuseret. Vi ved, hvor vores styrker ligger, og det gælder om at få fyrtårnet, Medicon Valley, præsenteret, så virksomhederne kan se, hvad der er i København for dem,« siger han og nævner lufthavnen og den københavnske infrastruktur som andre attraktive redskaber i forhold til konkurrenterne, der tæller Stockholm, Hamburg, Berlin og Amsterdam.

Den adm. direktør anser ikke Aalborg og Århus som konkurrenter i kampen om den udenlandske valuta. København står i den sammenhæng for 83 pct. af de samlede internationale investeringer i Danmark, mens Stockholm med 45 pct. må dele deres udenlandske investeringer med specielt Göteborg.

Rolf Larssen siger:

»København er Danmarks internationale midtpunkt, og hvis de andre byer vil ændre på det, bliver de nødt til at investere mere i markedsføringen af sig selv. I sidste ende er pengene godt givet ud. Det giver en masse afledt beskæftigelse til advokater, revisorer og rengøringsarbejde.«

Usikker fremtid

Formanden for LO i Storkøbenhavn er glædelig overrasket over de flotte tal, og han håber, at regeringen følger med i udviklingen.

»Det tyder på, at hovedstadens samlede erhvervsstrategi virker og tiltrækker investeringer. Ansvaret for erhvervsudviklingen skal ikke flyttes over til kommunerne i den nye kommunalreform,« siger Peter Kay Mortensen og hentyder til regeringens planer om at nedlægge amterne.

Copenhagen Capacity er i dag finansieret uden om staten, og det er hovedstadens amter, som sætter penge af til formålet. Rolf Larssen deler LO's bekymring, da han tror, at mange kommuner vil vælge markedsføring af regionen fra.

»Det bliver svært for så mange kommuner at blive enige, og nogle borgmestre vælger måske bevidst ikke at bruge penge på det, da de alligevel nyder godt af de andres investering. Hvis ikke det bliver et tvunget samarbejde, kan vi sætte vores fordel over styr,« siger han.

soeren.nielsen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen