Fra Rådhuspladsen til Rådhusparken

Miljøfestivalen i København begynder i næste uge, men lørdag har den snigpremiere på Rådhuspladsen, som i festivalens miljøtegn er lavet om til en grøn park med græsplæne og lindeskov.

Når det gælder miljø i København, har beboerne tre ønsker: Bedre trafikmiljø, renere by med mindre affald og mere fokus på det grønne, blomster og økologi.

Det var i hvert fald de ønsker, som 600 besøgende ved sidste års miljøfestival hængte op på træer, som stod ved de forskellige aktiviteter i byen. Ønskerne har gruppen bag festivalen taget til efterretning, og for at få mere grønt har de i år omdannet Rådhuspladsen til en mindre park.

»Der er nogle emner, som interesserer københavnerne utroligt meget. Derfor er vores vartegn i år på Rådhuspladsen, hvor vi laver en 400 kvm stor lindeskov, symbolet på, at københavnerne sætter pris på de grønne områder,« siger festivalens projektleder Birgitte Fjord Jensen, Miljøkontrollen.

En bil af skrot

Over Rådhuspladsen vil der hænge en stor bil lavet af skrot som symbol på ønsket om færre biler i byen. Parken åbner allerede lørdag - resten af festivalen venter til torsdag den 3. juni.

Fra Rådhuspladsen er der mulighed for at tage med "Skovvognen", som er en miljøvenlig bil med levende musik og en mobil have på ladet. Vognen kører mellem aktiviteterne i Indre By og de forskellige pladser. For eksempel fra Rådhuspladsen til Nørrebro, hvor der er aktiviteter for børn under temaet miljø, natur og teknik. Den kører til Sortedams Sø, hvor der er markedsplads med økologisk mad og udsalg fra gårdbutikker. Der er mulighed for at bruge hele dage på festivalen og også bare at slå et smut forbi.

Birgitte Fjord Jensen anbefaler, at besøgende tager forbi de lokale pladser, når de alligevel er ude for at handle.

»De laver mange fine aktiviteter lokalt. På Vesterbro er der for eksempel aktiviteter, som også er for børn, hvor de kan se, hvordan man laver biologisk bekæmpelse af insekter i sin have, eller de kan bygge deres egen fuglekasse eller få en klatreplante med hjem til gården,« siger Birgitte Fjord Jensen.

Under jorden

Vil man på festival uden børn, henviser hun til sundhedspladsen ved Peblinge Dossering, hvor der er fokus på velvære og sundhed. De besøgende kan blandt andet få inspiration til økologiske spisesteder i København og til at spise sundt.

For dem, der ikke er interesseret i sundhed, er der ved Peblinge Sø gravet en tunnel, hvor der er mulighed for at se byens jordlag, som er dannet gennem flere tusinde år.

Samme sted viser Miljøkontrollen, hvordan man arbejder for at få rent jord og grundvand i byen.

Det er ottende gang, der er miljøfestival i København.

louise.toftebjerg@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen