Arkitekt ville frede busterminal

Arkitekt Gösta Knudsen var i 1990'erne en af de få tilhængere af den udskældte busterminal på Rådhuspladsen i København. Som formand for Akademisk Arkitektforening ville han have bygningen fredet. Vi har spurgt hvorfor.

Artiklens øverste billede

Den sorte kasse. Den sorte bæ. Busterminalen på Rådhuspladsen har i sin godt 10-årige levetid måttet finde sig i mange nedsættende øgenavne. I 2005 gik overborgmester Ritt Bjerregaard til valg på bl.a. at få bygningen fjernet, og nu lader det til at planerne for en metrostation på Rådhuspladsen er det, der skal til, for at det kommer til at ske.

Busterminalen har altid haft flere fjender end venner, men én mand, arkitekt Gösta Knudsen, gik i 1999 så langt som til at kræve bygningen fredet.

Dengang var han formand for Akademisk Arkitektforening og så det som sin opgave at danne modvægt til den hadske stemning, der herskede omkring byggeriet.

"Hvis man har set, hvordan Rådhuspladsen så ud før 1996, ved man, at det er meget bedre i dag. Det var et virvar af cykler, køretøjer og trafikbaner. I den sammenhæng var busterminalen en god løsning. Den delte byrummet op og skabte orden," siger han.

Bedre end sit ry

Da busterminalen blev opført i kulturåret 1996 udløste den et ramaskrig af protester mod det futuristiske sorte byggeri. Allerede året efter besluttede et flertal i Borgerrepræsentationen at fjerne bygningen, men de store omkostninger ved en nedrivning satte en stopper for planerne.

Siden er protesterne mod busterminalen vendt tilbage med jævne mellemrum, og hver gang Rådhuspladsens indretning har været til debat, er det blevet foreslået at gøre en ende på busterminalen.

Gösta Knudsen, der i dag er stadsarkitekt i Århus Kommune, mener stadig, at bygningen er bedre end sit ry.

"Den er meget fint proportioneret. De flade linjer giver et anderledes udtryk i forhold til Rådhusets spir, hvilket giver mulighed for at fornemme hele pladsens sammenhæng med spændende kig til pladsens øvrige bygninger. Det er en velfungerende busterminal på en velfungerende plads, og jeg tror efterhånden at folk har vænnet sig til den," siger Gösta Knudsen, der ikke længere har noget ønske om at frede busterminalen.

Ikke nogen katastrofe

"Hvis Københavns Kommune har planer om at videreudvikle pladsen og lave noget nyt, der højner kvaliteten, synes jeg, at det er godt. Det er ikke nogen katastrofe at rive busterminalen ned, men den var altså heller ingen katastrofe til at begynde med," siger han.

Gösta Knudsen arbejder i dag med Århus Kommunes planer om en ny rutebilstation. Men på spørgsmålet, om han kunne bruge en ca. 10 år gammel, sort busterminal i den sammenhænh, svarer han afværgende:

"Det er vist ikke mig, der skal beslutte det."

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.