Annonce
København

Drikkevand trues af klimaforandringer

I hovedstaden kan klimaforandringer tvinge os til at drikke afsaltet havvand eller renset spildevand.

I Danmark tager vi det som en selvfølge, at der fosser rent, velsmagende vand ud af hanen, når vi åbner for den.

Men det er ingen selvfølge i fremtiden, og der er god grund til at passe godt på grundvandet, ifølge Lis Napstjert, forsyningschef for vand i Københavns Energi (KE).

Hun fortæller i dag på Dansk Vand- og Spildevandsforenings årsmøde om de udfordringer, klimaforandringerne stiller København overfor.

Frygten er, at stigende temperaturer vil sætte en stopper for det rindende rene grundvand. Når det bliver varmere, stiger vandforbruget, og mere vand fordamper fra jordens overflade. For at være på forkant med udviklingen samarbejder KE med forskere fra DTU:

»Vi ser på, hvordan vi kan løse problemerne ved at kigge på teknologiske løsninger andre steder i verden. I øjeblikket er der eksempler fra Australien, hvor man afsalter havvand, og i Singapore drikker man new water, som er renset spildevand. De perspektiver kan man godt forestille sig om 50-100 år i Danmark,« forklarer hun.

Forureningstrusler

Mangel på rent grundvand er en særlig trussel mod hovedstadsområdet, der i forvejen får drikkevandet hentet længere og længere væk fra byen.

»Kvaliteten af grundvandet under København er ikke god nok, og derfor skal vi hente vandet i andre kommuner. Og spørgsmålet er, om det er der i fremtiden. Der, hvor vi henter vand, har der vist sig mange forureningstrusler i løbet af de sidste tyve år. Vi indvinder ca. 55 mio. kubikmeter vand om året, og i løbet af de sidste tyve år har vi måttet opgive boringer for 15 mio. kubikmeter vand, fordi det er blevet forurenet,« siger Lis Napstjert.

Derfor lægger KE vægt på at beskytte boringerne, f.eks. ved at plante økologisk skov. Lis Napstjert opfordrer også til, at privatpersoner sparer på vandet, undgår at bruge round up i haven, og husker at aflevere kemikalier. Men en ting er den lokale beskyttelse af grundvandet. Noget andet er den globale opvarmning.

»Hvis klimaforandringerne får voldsom betydning for Danmark, så grundvandsressourcerne ikke længere er der, må vi kigge på, hvor vi så kan få vand fra. Det kunne være fra søer, fra havet eller fra spildevand,« siger Lis Napstjert.

Den slags løsninger er dog hverken billige eller særlig attraktive for den almindelige borger, vurderer hun:

»Hvis man skal drikke søvand, er man nødt til at tilsætte klor, som vi kender det fra sydeuropa. Afsaltet havvand er pokkers dyrt og energikrævende at producere, så det er ikke bæredygtigt. Og renset spildevand vil nok også kræve en mental overvindelse for københavnerne. Selv om det er rent og ikke lugter, lyder det ikke særlig lækkert. Bare tanken om, at det er det samme vand, som man har taget bad i eller hældt ud i toilettet,« uddyber hun.

Det skal dog ikke forstås sådan, at det nødvendigvis bliver vores virkelighed om 50-100 år. Lis Napstjert fastholder, at det også i fremtiden bør være muligt at have rent grundvand nok.

»Der er jo ikke nogen sikkerhed for, hvad der sker. Vi bliver nødt til at beskytte det grundvand, vi har. Hvis det ikke lykkes, så er skrækscenariet, at vi om måske 50 år kan blive nødt til at drikke renset spildevand.«

hanne.arnold@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Jeg har en hængekøje i min have
Fra indisk filologi over jura til konge over genbrugsmusikken. Det startede med et interimistisk udsalg af egen pladesamling i en forbutik. I dag omfatter hans imperium seks Accord-butikker i København.
Til kamp mod fiktive adresser
En ny aktionsgruppe under Københavns Kommune skal opspore snyd med fiktive adresser. Med en effektiv indsats mod socialt bedrageri kan kommunen spare over 30 mio. kr.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her