Den menneskelige by

Ikke flere vinkende prinser og prinsesser fra Tivoli-slottets balkon. Slut med Tivoli-Gardens flotte eksercits på pladsen foran slottet. Ikke mere ro og fordybelse i den gamle Parterrehave med lyden af vand fra de gamle trækar.

Tivoli skal være en forlystelsespark ganske som alle de andre. Der skal være gang i haven, og et opgør med de gamle traditioner er i sin sidste fase. Nostalgi, vil nogle sikkert vrænge, men faktum er, at det, der begejstrer Tivolis mange gæster, både de udenlandske og de lokale, netop er den nostalgi og de traditioner, som er en vigtig del af Tivolis særlige identitet.

Jeg har stor forståelse for, at Lars Liebst driver en forretning. At der skal være overskud, og at nye unge gæster skal tiltrækkes. Jeg forstår godt, at det kan være en vanskelig balancegang, og det er klart, at Tivoli skal fornyes og følge med tiden. Grundlæggeren Carstensen sagde, at haven aldrig skal blive færdig, og det er både klogt og rigtigt.

Desværre virker det, som om Lars Liebst helt har mistet balancen, da han lancerede ideen om at bygge et kæmpe boligkompleks med hotel på Tivoli-slottets grund.

Elsker højhuse

Jeg elsker højhuse. På besøg i New York og Kuala Lumpur begejstres jeg ofte over de fantastiske bygninger.

Sidstnævnte sted har man endda formået at bygge højhuse i en arkitektur, som leder tankerne hen på maurisk byggestil spændende og imponerende. Jeg har besøgt Torsoen i Malmø og hylder dens intelligente placering i byens udkant, hvor den ikke skærmer for det oprindelige byggeri, men tværtimod er blevet byens pejlemærke, som den står der mod vandet og horisonten.

Og her er vi netop ved sagens kerne. Højhuse er berigende, spændende og kan være et excellent eksempel på det bedste og mest nyskabende i arkitektur. Men højhuses placering er alfa og omega.

Det er placeringen, der afgør, om de bliver berigende for en by eller blot står tilbage som monumenter over dårligt politisk håndværk og ambitiøse forretningsfolks ligegyldighed med en bys fremtidige indretning og miljø.

Lavt inden for voldene

Et højt bolig/hotelkompleks på den forholdsvis smalle H.C. Andersens Boulevard lige ved siden af Martin Nyrops italiensk inspirerede rådhus, ragende skæmmende ind over Tivoli er, uanset hvordan de begejstrede fortalere end vender og drejer sagen, ikke en intelligent placering.

Højhuset vil virke som klistret op af Rådhuset og slet ikke bidrage positivt til at forbedre miljøet i området, lige meget hvor mange cafeer man forsøger at presse ind i det.

Det begynder at blive en anelse trivielt, når overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondams (R) eneste ideer til at omskabe København til en international metropol handler om fejlplacerede højhuse og mere natteliv i de københavnske beboelsesområder. Det virker noget fattigt, når fulde folk fra forstæderne, bræk, affald og høj musik er de eneste bud på, hvad, de to borgmestre mener, udgør "gang i København".

København kan og skal aldrig være en kopi af nogen anden storby. Hvis byen skal bevare og styrke sin tiltrækningskraft, må der helt andre visioner til. Bevar byens miljø inden for voldene intakt.

Undgå at begå samme fejl, som man begik i Stockholm, hvor den gamle bydel virker som et afgrænset museumsområde. Se på Gaudis byggeri i Barcelona eller Hundertwassers i Østrig.

Der findes lignende arkitekter i dag. Indbyd verdens bedste til at bygge i København, men hold det lavt inden for voldene. Højhuse må aldrig få lov til at ødelægge byens helt særlige profil. Højhuse skal bygges, og jeg glæder mig til at se det projekt, hvis intelligente placering gør, at vi alle bakker op om det med begejstring. Giv mig det højhus, jeg kan støtte!

Den menneskelige by

Understreg Københavns særlige egenskaber som "the human capital", som en ren by, en tryg by, som en by med kultur både etableret og avantgardistisk.

Sælg byen på, at den netop ikke er en kopi af nogen anden by. Lav trafik- og miljøtiltag, som er enestående i Europa, understreg, at København er en grøn by med parker, torve og vand. At byen er mangfoldig og tolerant. At det er en by med holdninger til værdier, menneskelig sameksistens og arkitektur. Nedsæt en tænketank med de bedste hoveder inden for kunst, kultur og arkitektur, men fastsæt forinden rammerne med fokus på den menneskelige by.

Intet i verden er lettere end at ødelægge en by at få skruet så højt op for musikken, at borgerne flytter og efterlader en tom kulisse kun til business og forlystelse.

Jeg ved godt, at det er langt lettere at knalde et højhus eller to op i Indre By. Så har Bjerregaard og Bondam fået deres politiske monument, og Lars Liebst har sikret Tivolis økonomi nogle år ud i fremtiden ved hjælp af salg af ejerlejligheder. Men for byens, borgernes og turisternes skyld: Tænk jer om, inden det er for sent, og lad venligst være.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.