Nyt slagsmål om muslimsk gravplads

Brøndby Kommune vil med en politisk lynaktion gøre en grund næsten værdiløs - for at tvinge en muslimsk begravelsesplads igennem på en mark, som er ejet af Københavns Kommune.

Med tre kommunale lynmøder i løbet af i dag - heraf et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde - vil Brøndby Kommunes borgmester Kjeld Rasmussen (S) med en politisk manøvre forsøge at udspille Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) i kampen mellem de to kommuner om en planlagt muslimske gravplads på en mark i Brøndby, der er ejet af Københavns Kommune.

Formålet med manøvren er at sætte bebyggelsesprocenten ned til kun én procent for grunden. Det kan ske med en ny lokalplan. Heri slås det - ifølge Kjeld Rasmussen - også fast, at grunden på fem hektar skal bruges til muslimsk gravplads. Grunden ejes af Københavns Kommune, og med Brøndby-politikernes nye lokalplan rasler prisen ned fra godt 20 til et par mio. kr.

Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen havde ellers besluttet, at gravpladsen skulle flyttes over på den anden side af Brøndbyøstervej - på en ny og større grund, der også ejes af Københavns Kommune.

Lynvedtagelse

Forklaringen var, at den oprindelige grund var alt for dyr for muslimerne. Men denne nye grund har Kjeld Rasmussen imidlertidig udset som nyt skovområde, hvilket også bliver slået fast i en ny lokalplan - lynvedtaget i dag.

»Det er ikke Kramer, men os i Brøndby, der skal bestemme, hvor den muslimske gravplads skal placeres. Nu nedsætter vi bebyggelsesprocenten til en, og dermed er grunden næppe mere end et par mio. kr. værd, og så har muslimerne råd til at købe. Så får de deres gravplads, og vi får vores skov,« siger Kjeld Rasmussen.

Tysk militærdisciplin

Møderne i dag er planlagt med hvad borgmesteren kalder ''tysk militærdisciplin''. Først møde i teknikudvalget kl. 10.30, så i økonomiudvalget kl. 12 og endelig et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen kl. 12.30.

»Det er en aktion, der skal sikre, at det er os, der bestemmer,« siger Kjeld Rasmussen.

Hele sagen om den muslimske gravplads i Brøndby har fået et noget farceagtigt forløb. Kirkeminister Johannes Lebech (R) offentliggjorde i slutningen af april, at nu var der endelig fundet en egnet placering, nemlig grunden i Brøndby og det var sket efter aftale med Brøndby Kommune, som ifølge ministeren ejede grunden. Muslimerne glædede sig, og alt var i skønneste orden. Men kun et par dage senere lod Kramer så bomben springe: Det er Københavns Kommunes grund, men vi vil da gerne sælge på markedsvilkår. Det viste sig at være 20-25 mio. kr., og dermed sad Københavns Kommune med alle trumferne. Lokalplan-manøvren er Kjeld Rasmussens svar.

Lige meget hvor

På sinelinien sidder muslimerne så og ser på slagsmålet:

»Vi er bedøvende ligeglade med, hvor gravpladsen kommer til at ligge. Bare den kommer snart,« siger Hamid El Mousti, talsmand fra initiativtagerne til gravpladsen og socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen.

Overborgmesterens sekretariat på Københavns Rådhus meddeldte i går, at det ikke var muligt at få en kommentar fra overborgmesteren om sagen.

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.