Sundhedsborgmester under pres

Der er næsten ikke den politiske ulykke, som kan ramme en borgmester, som ikke har ramt sundhedsborgmester Peter Martinussen (S) det seneste år.

Udskældt i pressen, hånet af politiske venner og fjender og efterhånden et fjendebillede for de ældre og pårørende, som har lidt under plejehjemslukningerne.

Ydmygelserne kulminerede torsdag aften i Københavns Borgerrepræsentation, da det fra talerstolen gang på gang blev antydet, at København i dag reelt ikke har en sundhedsborgmester, fordi Peter Martinussen hverken evner at styre sin forvaltning eller skabe politiske resultater.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) har sat sin sundhedsborgmester, som var sygemeldt ved mødet torsdag, under et kolossalt pres ved at overtage de forhandlinger, der torsdag førte til, at alle partier kunne stemme for, at der ikke skal lukkes flere plejehjem i København. Plejehjemslukninger, som Peter Martinussen igen og igen stædigt har forsvaret med henvisning til, at antallet af ældre i Københavns Kommune falder.

Peter Martinussen har - sammen med partierne CD, de radikale, Venstre og de konservative - allerede lukket seks københavnske plejehjem, og hver gang har der rejst sig en proteststorm fra beboerne og ældre. Hver gang har kritikerne vredt sagt, at det er uanstændigt at lukke plejehjem, når mange ældre venter på en plejehjemsplads. Argumentet voksede sig ved juletid så stort, at alle partier måtte bøje sig. Da lå over 150 ældre på sygehuse og ventede på en plejehjemsplads.

Men problemerne for Peter Martinussen handler ikke kun om plejehjems-lukninger. Sundhedsforvaltningen har to år i træk haft et underskud på over 100 mio. kr. Det forhold førte i forsommeren 2000 til, at han fik en næse af et flertal i Borgerrepræsentationen, og samme flertal valgte at fyre Peter Martinussens "makker", sundhedsdirektør Poul-Erik Daugaard.

Oveni kommer, at Peter Martinussen også er i skudlinjen i den såkaldte "ligkistesag", hvor Arbejdernes Ligkistemagasiner beskyldes for at have fusket med underskrifter på dødsattester - og Peter Martinussen for som borgmester ikke at have undersøgt sagen til bunds i tide.

Det er derfor svært at finde politikere eller embedsmænd på Rådhuset, der har lyst til at forsvare Peter Martinussen. Lettere er det at finde folk, som har ondt af ham og henviser til, at det jo er et politisk flertal, der står bag plejehjemslukningerne og de økonomiske dispositioner, der har ført til kæmpeunderskuddene i sundhedsforvaltningen. Og ondt af ham, fordi det er overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, der med manøvren torsdag kom til at stå som manden, der reddede plejehjemmene.

Nu holder embedsmænd og politikere vejret og venter spændt på, om det skal lykkes den erfarne Peter Martinussen at samle politisk styrke til et "come back", føre sundhedsforvaltningen ud af det økonomiske morads og skabe et bedre omdømme blandt de vælgere, der skal til kommunalvalg i november.

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen