50-kroners kuren mod vintersurhed

Nej, og atter nej. Vi lader os ikke lokke af en benet billigvin, selv om den er på tilbud til 30 kr. for en flaske. Vore ganer har vænnet sig til det lidt bedre, og det gælder også i januar.

Drop de billigste tilbud

De, der forestiller sig, at vi her i begyndelsen af den i forvejen dystre januar skal smage små sure, sparsommelige opstød af nogle rødvine, kan godt tro om igen. Vi tåler det ikke, orker ikke, kan ikke, vil ikke!

Snarere må vi belønnes for at udholde endnu to mismodige måneder, inden foråret og lyset så småt begynder at melde sig.

Det gode aftensmåltid uden elektroniske afbrydelser og med nogle gode glas rødvin er vores kompensation. Og se blot, hvad vi netop nu kan få for omkring en halvtredser pr. flaske. Der er flere mirakelvine imellem, så ben ud efter dem. Château du Donjon, 1998 Minervois, Cuvée Tradition, Frankrig Saftig, smækker og bærkoncentreret hverdagsvin med masser af charme og direkte frugt. Tilmed rummer vinen denne jod- og eukalyptusagtige aroma, som jeg tænder på. Et forrygende godt køb.

BEDØMMELSE: Fremragende PRIS: Kr. 45 ved køb af 12 flasker hos Philipson Wine i Kokkedal (tlf. 70 22 68 88) Don Navarro, 1996 Crianza, Valdepenas, Spanien Det her er en af de bedste billig-spaniere, jeg længe har smagt. Der er tale om en velplejet, blød, absolut ikke sødlig vin fra Valdepenas-distriktet syd for Madrid. Stilen er ren, elegant og aromatisk med tydeligt præg af den fine Tempranillo-drue.

BEDØMMELSE: Særdeles god PRIS: Kr. 129 for tre flasker (normalt 49,75 pr. stk.) i Skjold Burne Le Devoy, 1990 Côteaux du Tricastin, Rhône, Frankrig Hver gang min hustru og jeg smager denne vin blindt, flipper vi ud over dens ekstreme velsmag og gætter, til de forsamlede vinvenners fryd, på top-Châteauneuf-du-Pape. forleden skete det for tredje gang. Nu er jeg så træt af øvelsen, at jeg har købt seks flasker af henholdsvis 98- og 99-årgangen for at øve mig.

Vinen er et mysterium. Den kommer fra den endnu ukendte applikation Côteaux du Tricastin i den nordlige del af den sydlige Rhône-dal. Her skaber de bedste avlere topkvalitet, endnu til lave priser. 98'eren er rank, rig, mørk, koncentreret og fast i sulet, mens 99'eren er lidt blødere, men særdeles aromatisk, nuancerig og vel- smagende. Når man smager dem blindt, minder begge påfaldende om Châteauneuf-du-Pape.

BEDØMMELSE for begge: Fremragende PRIS: Kr. 110 for to flasker i Gobi Superstore (nærmeste forhandler anvises på tlf. 36 13 00 67) Les Cazarelles, 1998 Pic Saint Loup, Côteaux du Languedoc, Frankrig

Endnu et klassisk eksempel på hvad moderne teknik og bedre drue-selektering kan udrette af mirakler i hidtil upåagtede vinområder. Denne her er blød, saftig og moderne med masser af fed frugt og en umiddelbar flæsket stil, som alle kan forstå.

BEDØMMELSE: Særdeles god PRIS: Kr. 59,75 hos Jysk Vin i Randers (tlf. 86 40 44 44) Mas Comtal, 1999 Cabernet Sauvignon/Merlot, Penedès, Spanien Solbærkoncentreret, mørk, intens, myntepræget og ret oversøisk i stilen med sin tunge frugt og sødme. Men overraskende nok bliver den mere tør og europæisk ved iltning, ligesom dens aroma bliver renere og mere frisk. Så jeg endte med at sætte stor pris på denne seriøse spanier.

BEDØMMELSE: Særdeles god PRIS: Kr. 65 hos Bendix Vine i Hillerød (tlf. 48 26 82 00)

Andre læser

Mest læste

Del artiklen