Emil 01-01-01: Et af årtusindets første børn

Det nye årtusind er først lige begyndt, hævder videnskabsmænd. Ifølge dem er en ægte millennium-baby derfor blot få dage gammel. Emil er en af slagsen.

Mens et hav af håbefulde familieplanlæggere for godt et års tid siden deltog i kapløbet om at blive forældre til Danmarks første årtusindeskifte-baby, hævdede videnskabsfolk med speciale i oldtidens matematik, at hele det omsiggribende millennium-hysteri blot var en storm i et glas vand.

Da klokkerne i fjor ringede 2000 ind, stod menneskeheden ifølge denne kontroversielle opfattelse ikke på tærsklen til et nyt årtusinde. Indgangen til 2000 markerede tværtimod begyndelsen på afslutningen af det 20. århundrede. Det lyder indviklet, men forklaringen er så logisk, at den som et led i detailhandelens markedsføring op mod jul nærmest kunne have retfærdiggjort et restsalg af kjoler, bluser og nylonstrømper med påtrykket "millennium"; først den 1. januar 2001 er der gået tusinde år, siden det blev år 1000. 2000 var altså det sidste år i det gamle årtusinde, lyder videnskabsmændenes enkle forklaring.

Ud med sugekop

En teori, som lille Emil trods sine korte levealder på kun to dage, må have været bekendt med allerede i fosterstadiet. For den lille dreng, der efter planen skulle have været født den 19. december 2000, kæmpede en lang og sej kamp for at blive en rigtig millennium-baby - anno 2001.

»Jeg kom herind med veer allerede lørdag morgen klokken fire. Men han ville ikke ud, så jeg blev sendt hjem igen sent om aftenen. Nytårsaften kort før midnat begyndte veerne igen, men først sidst på eftermiddagen mandag overgav han sig,« fortæller moren til den kløgtige unge mand på 3775 gram, 27-årige Trine Tørnquist.

Da det nye år kun var en halv time gammelt, kørte hun, kæresten og den nærmeste familie for anden gang mod Rigshospitalets fødeafdeling, hvor Emil kl. 17.50 lod sig rive med af en sugekop.

»Det har været lidt spøjst for os alle sammen. Jeg stod der og skålede godt nytår med veer, og de andre måtte holde sig helt til sodavand for at kunne køre bil. For nytårsaften er der jo ingen garanti for, at man kan få en taxa,« siger den nybagte moder.

Opmærksomhed

Måske kommer hun og kæresten til at skære ned på de stærke varer på fremtidens nytårsaftener. I hvert fald kommer de næste mange års 1. januar til at stå i børnefødselsdagens tegn.

»Min kæreste har det ikke så godt med det. Jeg synes, det er bedre, end at det var nytårsaften, for der har hans lille fætter på fem år nemlig fødselsdag,« forklarer Trine Tørnquist lykkelig over, at lille Emil kan få familiens fulde opmærksomhed, hver gang han fylder år.

Selv om både mor og søn har sovet hele natten til tirsdag, har Trine Tørnquist ikke nået at tænke meget over millenniumfænomenet.

»Jeg troede jo, at jeg ville nå det i det gamle år. Jeg er stadig så træt og afkræftet efter den lange fødsel, så jeg har svært ved bare at finde rundt i dagene,« siger hun.

Emil ser veltilfreds ud ved mors bryst. Selv om de hyppige gab afslører, at han fortsat er træt, var det det hele værd. For med den spektakulære fødselsdato 010101 er han en rigtig millennium-baby. katrine.munk@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen