Annonce
København

Lovligt at bo fast i kolonihave

Op mod 1000 københavnere har i adskillige år levet i et papirløst forhold med deres kolonihavehus. Men nu skal forholdet legaliseres.

Beboerne i haveforeningerne får lov at til bo der året rundt og kan ikke længere siges op med tre måneders varsel. Til gengæld får Købehavns Kommune flere penge i kassen og undgår at skulle genhuse beboerne andre steder.

Foreløbig vil kultur- og fritidsudvalget i København, der har sagen på dagsordenen torsdag, lovliggøre fem haveforeninger. Det drejer sig om Mozart, Kalvebod, Ny Kgs. Enghave og Frederikshøj i Sydhavnsområdet og Engly på Amager.

I alle fem haveforeninger er det en kendt og accepteret sag, at der bor masser af mennesker fast, men de har hele tiden levet med en konstant trussel om at kunne blive sat på gaden med kort varsel.

Nu vil Københavns Kommune give dem en kontrakt, der gælder de næste 40 år.

Flere penge

»Der skal ikke så meget til, før haveforeningerne kan gøres lovlige. Det kræver en ny lokalplan, og husene skal leve op til brandmyndighedernes krav. Men det gør mange af dem allerede,« siger Knud Langberg, vicedirektør i kulturforvaltningen.

Også kultur- og fritidsborgmester Hans Thustrup Hansen (K) er positivt indstillet over for at lade kolonihaverne få status som helårsbebyggelse.

»Det giver os mulighed for at få flere penge ind i leje. Lejen har i mange år været meget lav, men med det nye forslag vil vi få øget indtægterne med omkring 3,5 mio. kr. Til gengæld gør vi så helårsbeboelse lovlig,« siger Hans Thustrup Hansen.

I haveforeningerne er der glæde over udsigten til at få papir på forholdet.

»Men vi ville gerne have haft en længere kontrakt end 40 år. Det har nok været den største knast i forhandlingerne med kommunen,« siger Inga Jensen, der er forretningsfører for Haveforeningen Frederikshøj.

Haveforeningen har i årtier været et meget attraktivt sted at bo, og kun justits fra beboernes eget udvalg har hindret havehusene i at stige til svimlende priser.

»Sådan vil det være fortsat. Men der er da ind imellem diskussion om, hvor den øverste grænse skal være,« siger Inga Jensen.

Foreløbig er intet hus vurderet til mere end 430.000 kr. af haveforeningens vurderingsudvalg, der blandt andet består af håndværkere. De fleste er vurderet lavere, enkelte endda til 0 kr. og nedrivning.

Billig bolig

Og huslejen er lav. Beboerne i Frederikshøj betaler nu - efter at kommunen har sat prisen op - 1600 kr. i leje af grunden hver måned. Men så dækker beløbet også fællesudgifter som vand, renovation og ansat forretningsfører og pladsmand.

I nabohaveforeningen Mozart gælder markedspriserne, og her har planerne om lovlig helårsbebyggelse været med til at få kolonihavehusene til at stige. Det hidtil dyreste hus er netop blevet solgt for 800.000 kr.

Beboerne i Frederikshøj håber, at det sociale liv og solidaritet ikke ændres af den nye helårsstatus.

»Ja, nu kommer millionvillaerne,« siger Preben Sandbjerg, der har boet i haveforeningen siden midten af 80erne, og smiler skævt.

Forbund siger nej

Marie Husum har også sine betænkeligheder.

»Folk her ændrer sig ikke, men jeg kan være bange for, at haverne forsvinder, fordi nogle vil bygge større huse,« siger hun.

Kolonihaveforbundet for Danmark er stærkt imod at tillade kolonihaver til helårsbeboelse. Forbundet ønsker, at kolonihaver udelukkende skal være til rekreativt brug.

»Jeg kan da godt forstå kommunen. De får penge i kassen og skal ikke genhuse en række mennesker,« siger Mads Kofod, der er sekretariatschef i Kolonihaveforbundet.

»Men vi er bange for, at den praksis vil smitte af andre steder. Hvis de først får øjnene op for, at der er penge at hente, er der ikke så langt til et forslag om at gøre flere områder til helårsområder. Og det vil ødelægge selve ideen med kolonihaver,« mener han.

susanne.sayers@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Multi-politiker Wallait Khan
Wallait Khan har haft travlt på de bonede gulve, men skylder dog vælgerne i København, Venstre og SF samt sin kommende overborgmester Ritt Bjerregaard (S) at svare på følgende spørgsmål:
En dansk koreaner
Ann Lind Andersen er koreaner, men hun er først ved at finde ud af, hvad det vil sige. Som fireårig kom hun hertil blandt nogle af de første koreanske adoptivbørn, og som de fleste andre i hendes generation af koreanske adoptivbørn, er hun vokset op som dansk, men nu er nysgerrigheden vakt.
Jeg har en hængekøje i min have
Fra indisk filologi over jura til konge over genbrugsmusikken. Det startede med et interimistisk udsalg af egen pladesamling i en forbutik. I dag omfatter hans imperium seks Accord-butikker i København.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere
Advarsel om vindstød af orkanstyrke: Nordvestjylland er klar til stormen Knud
DMI varsler, at storm med vindstød af orkanstyrke vil ramme landet og særligt i Nordvestjylland fredag eftermiddag. Voldsomt og farligt vejr er på vej med risiko for forhøjet vandstand, lukning broer og aflyste færger. 
Se flere
Høringssvar om lukning af døgninstitution: »Kære Favrskov Kommune. I må ikke lukke Slottet«​
Favrskov Kommune har offentliggjort samtlige høringssvar til budgetforhandlingerne. Overordnet set er der bred tilfredshed med forslaget på en række områder, men flere gruer ved tanken om den planlagte lukning af daginstitutionen "Slottet". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her