Annonce
København

Fortsat svensk invasion

Den svenske invasion i København sætter også sit præg på sidegaderne, bl.a. i Pisserenden, hvor alt fra tatovøren til tegneserieforretningen kan melde om flere kunder fra Sverige.

Mens der på flere tidspunkter af døgnet bliver snakket mere svensk end dansk i området omkring Strøget og Rådhuspladsen, kan forretningerne i sidegaderne nu også tale med om flere svenske kunder.

Formanden for Københavns City Center, Kirsten Toxværd, bekræfter tendensen, selv om den markant øgede tilstrømning af svenskere fortsat kun er bygget på fornemmelser og meldinger fra de store varehuse som Magasin og Illum.

»I løbet af august vil vi forsøge at lave en opgørelse bl.a. baseret på, hvilke kreditkort folk har brugt. Men der er allerede nu ingen tvivl om, at den svenske tilstrømning fuldt ud har levet op til vores forventninger - der var meget høje,« siger Kirsten Toxværd.

I området omkring Larsbjørnsstræde, bedre kendt som Pisserenden eller Latinerkvarteret, lyder der meldinger om markant flere svenske kunder hos alt fra tøjbutikker, tatovøren, tegneserieforretningen og spisestederne.

»Der har været meget fyldt med svenskere hele sommeren. Og det er et kvarter, som folk instinktivt søger hen imod, når de kommer til Rådhuspladsen. Det er noget, forretningerne har haft meget høje forventninger til, for der har været en vis tendens til afmatning i kvarteret, hvor forretninger som Roger og Tone Barker Silke er lukket,« siger Mads Holger, der er redaktør for "Københavns mindste avis", Rendestenen, der går ud til alle hustande og virksomheder i Pisserenden.

100 gange rødspætte

Broforbindelsen til Sverige, der på lørdag har været åben i fire uger, har betydet, at kvarteret omkring Rådhuspladsen, der er kendt for at have en del specialforretninger inden for eksempelvis musik, modetøj, lædervarer og smykker, er blevet en naturlig gennemfartsvej for en del svenske kunder.

Mens de før landede ved flyvebådene i Havnegade, kommer et flertal nu til Hovedbanegården. Det betyder, at man er kommet i forreste række i forhold til svenskerne, siger ejeren af et af de mest traditionsrige steder i kvarteret, Leif Frost fra Husmanns' Vinstue.

»Den første uge efter at broen var åbnet, var vi oppe på at sælge 100 gange rødspætte. Det er fordi, svenskerne spiser meget fisk, og det har vi altså ikke oplevet før. Og svenskerne er nok lidt hurtige kunder. De kommer ind og får en øl, en snaps og en frokost. Og så hurtig ud igen. Så jeg er ikke utilfreds,« lyder det fra Leif Frost fra den kendte frokostrestaurant. Han skyder på, at antallet af svenske kunder er blevet forøget med en tredjedel.

Størstedelen af de svenskere, der kommer forbi kvarteret, er dog på udkig efter specialbutikkerne.

Star Trek og tatoveringer

Samme melding kommer fra Fantask, der er en specialforretning primært for tegneserier og film.

»Vi har helt klart kunnet mærke det. Vi har haft mange flere svenskere, end vi plejer at have om sommeren. Der kommer også mange, som vi ikke kender i forvejen. Vi havde en svensk kunde i går, som købte for en mindre formue Star Trek-videoer, som man ikke kunne få i Sverige. Og svenskerne er nok lidt mere film-orienteret, end vore danske kunder« siger Rolf Bulow fra Fantask.

Også områdets mange tøjforretninger - der ellers har været mærket af en vis afmatning de sidste par år - har kunnet mærke svenskerne.

»Mange af svenskerne synes, at danskerne er meget mere smarte og specielle end svenskerne. Og det kommer lidt bag på mig, for jeg har altid synes, at svenskerne gik fedt klædt. Og de er meget vilde med Danmark - og de er meget vilde med det her kvarter. Her ligger også mange second hand-butikker, og der er mange af dem, der blander det nye op med second hand ting,« lyder det fra Liz Overgaard fra Sneaky Fox.

Endelig er det langt fra sikkert, at svenskerne har alle deres forbrugsgoder med hjem i indkøbsposer. Indkøbet i Danmark kunne eksempelvis også bestå i en tatovering eller en piercing.

Forretningen Copenhagen Body Extremes i Studiestræde, der tilbyder alle former for kropsud-smykning, har også kunnet mærke øget tilstrømning af svenskere.

»Det er helt markant. Jeg vil tro, at vi har svenske kunder dagligt nu, hvor der var længere imellem før. Det har måske også noget at gøre med, at der er en vis tradition for at få lavet eksempelvis tatoveringer i København,« siger Danny Larsen fra Copenhagen Body Extremes.

michael.rachlin@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Havfrue-mord efterforskes stadig
I ni måneder har en omdiskuteret tv-fotograf været sigtet for groft hærværk mod Den lille Havfrue. Københavns Politis drabsafdeling, der stadig efterforsker sagen, ønsker ikke at forklare, hvorfor sagen trækker ud.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her