Morgenkaffe i byen

Morgenritualet rykker ud. Fleksible arbejdstider, opbrud i familiemønstret og flere voksne, der bor alene, betyder, at flere og flere københavnere indtager morgenkaffen ude i byen. Mange af de nye caféer har tidlige åbningstider og tilbyder coffee to go.

Man kan se dem, mens morgenlyset endnu hænger over byen.

I jakkesæt eller anden arbejdsrelevant udklædning iler de mod dagens dont, og i deres ene hånd holder de morgenkaffen.

Eller måske finder vi dem allerede inden arbejdsdagen begynder på en af byens morgencafeer i færd med at indtage kaffen, spise morgenmaden, læse avisen - alle de ting, man forbinder med et almindeligt morgenritual på hjemmefronten.

Københavnerne har i stigende grad flyttet deres morgenritual ud i byens offentlige rum.

Det er helt i tråd med den tendens, der i mange år har været fremherskende i sydeuropæiske storbyer - og i København kommer stadig flere cafeer til, som vælger at åbne tidligt.

For bare fem år siden var det en sjældenhed, hvis en café åbnede før kl. 10.00, men sådan er det ikke længere.

En række af de nye steder, der er kommet til inden for det seneste år, åbner så tidligt, at man kan nå at aflægge dem en visit før arbejdsdagen begynder. På en del af stederne kan man også vælge, om man vil have kaffen på stedet, eller om man foretrækker at få drikken med i et bæger.

Gensyn med stamkunder

I begyndelsen af maj åbnede den første filial af kaffebaren Baresso på Højbro Plads, og allerede en måned senere kunne indehaver Kenneth Luciani åbne filial nummer to på Rådhuspladsen.

Kenneth Luciani har valgt at lade Baresso-barerne åbne allerede klokken 7.30 på hverdage, og det har københavnerne taget til sig.

»Jeg kan selv godt lide lige at kunne samle tankerne over en kop kaffe, inden dagen begynder, og derhjemme er der ofte stress på det tidspunkt. Samtidig har vi set, at kunder, der kommer på det tidspunkt af dagen, hurtigt bliver stamkunder, så betjeningen kender én og hilser, når man kommer. Der er sådan en slags familiefornemmelse over det,« siger han.

Det er fire måneder siden, Laura Ricard åbnede sin Espresso Bar på Naboløs, og også hun har fra starten valgt at åbne baren allerede kl. 8.00.

På Espresso Bar kan man supplere kaffen med morgenmad, og hun ser også de samme kunder komme igen og igen.

»Mange mennesker holder også bare ind her, så de kan tage kaffen med i bilen på vej til arbejde,« fortæller Laura Ricard.

Familien på kaffebar

Senest har Claus Meyer sluttet sig til morgen-kaffeudbyderne med Coffee Estate Kaffe & Chokoladebar på Gammel Kongevej 1 under sloganet "Kvalitetsmokka til man skammer sig". Den nye kaffebar på Vesterbro har også åbent allerede fra klokken 7.30, og her kan man enten drikke kaffen, hente den, eller hente bønnerne, så man kan brygge den selv.

Fænomenet er kendt fra storbyer i det meste af verden - i USA er kaffebaren Starbucks blevet en fast del af hverdagen for masser af mennesker, og i byer som Lissabon, Paris, Milano, Rom, Madrid etc. er det almindeligt at se hele familien på kaffebar, før de skilles for at gå i skole og på arbejde.

Ifølge kultursociolog ved Københavns Universitet Lars Kjerulf Petersen er der flere forklaringer på fænomenet.

»Flere voksne mennesker end nogensinde bor alene, og de har både tid og overskud til at gå mere ud generelt. Det betyder også, at de ikke har den almindelige Ota-Solgryn morgen med børn og voksne ved køkkenbordet, og indtagelsen af morgenkaffen ude på en café giver mulighed for at være sammen med andre mennesker, uden at det forpligter. Der er liv omkring én, men der er også fred,« siger Lars Kjerulf Petersen.

Kaffe i fred og ro

Morgenkaffe-stederne har taget flere af de hjemlige morgenritualer i brug - eksempelvis er det almindeligt, at cafeerne i de første timer i åbningstiden har radio i stedet for CD'er kørende, og der skal være plads og fred til avislæsning.

»Flere og flere arbejdspladser kører med fleksible arbejdstider, og i en børnefamilie kan det betyde, at man har en klar fordeling af, hvem der henter, og hvem der bringer børnene. Jeg kender konkrete eksempler på familier, hvor den part, der ikke skal bringe børn om morgenen, vælger at drikke morgenkaffe ude i byen for at få morgenfred, før arbejdspladsens stress begynder. Og i takt med at computeren finder vej til de fleste skriveborde, er der flere af os, der ikke har så megen daglig menneskelig kontakt på arbejdspladsen - på den måde opfylder morgenkaffe-stedet også et behov,« siger Lars Kjerulf Petersen.

anne.villemoes@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen