Kys filmen, unger

Biografsæder over hele byen skal holde til lidt af hvert, når der de næste fem uger afholdes årets udgave af Sommerbio for Børn.

Allerede på mandag vil flere hundrede børn i alderen 3-7 år invadere Grand Teateret i det indre København for at se den første af i alt fem filmpakker, der tilbydes i årets børnefilm-måned. Adgangen er gratis - og som altid forventer arrangørerne stort fremmøde fra både private og forskellige børneinstitutioner.

»Det er jo en utrolig charmerende idé, og vi glæder os meget,« siger Kirsten Dahlgaard, daglig leder af Grand Teatret, der har været med, siden Sommerbio for Børn begyndte for godt 10 år siden.

»Det er vanvittigt hyggeligt at have besøg af de mange børn... specielt for os, der jo ikke er en traditionel børnebiograf. De kommer der med deres madpakker og gør vores hus til deres hus. Og det viser sig faktisk at gå meget godt, selv om vi selvfølgelig ikke kan konkurrere med Palads, der jo er børnenes tempel,« siger hun.

For sjov skyld

Officielt er festivalen Sommerbio for Børn en del af Københavns Kommunes sommerprogram og af det kommunale projekt Byens Børn, der er arrangeret i samarbejde med Center for Børne- & Ungdomsfilm. Det samlede budget er 50.000 kroner, der dækker administration og en del af udgifterne i de enkelte biografer. Men ikke alle:

»Det er jo et symbolsk beløb, som jo ikke dækker alle vores udgifter. Men vi ta'r det som en fornøjelse og en promovering af vores biograf, fordi vi gerne vil have de her børn til at se film hos os sammen med deres forældre,« siger Kirsten Dahlgaard og fortæller, at Grand Teatret blandt andet har måtte investere i barnestole til biografsæderne.

»Så de kan komme op i den rigtige højde,« som hun siger.

Favoritter

Filmisk set byder årets udgave på lidt af hvert.

Blandt de mange film er Cirkeline på nye eventyr med sine muse-venner Frederik og Ingolf. Den Oscar-nominerede børnekortfilm "Bror, min bror" fortæller historien om drengen Theis, der skal lære sin lillebror at kysse en pige - samtidig med at han selv håber at blive inviteret til den søde piges fødselsdag. Eventyr som "Fyrtøjet", "Klods Hans" og "Tornerose" er gengivet i både tegnestreg og dukker. Og alverdens mærkværdige historier opstår, når dyr og mennesker taler i en række tegnefilm af den originale tegner og forfatter Kim Fupz Aakeson.

Så der burde være lidt for enhver smag, mener Madeline Eggli, der som projektkoordinator i Center for Børne- & Ungdomsfilm har stået for programmet:

»Vi har både klassikere og nye titler blandt de mange film. Og der er så mange kvaliteter, så forskellige de er,« siger Madeline Eggli, der ikke selv har favoritter blandt de udvalgte børnefilm.

Det har til gengæld Kirsten Dahlgaard - selv om Grand Teatret som sagt ikke er en traditionel børnebiograf.

»De forskellige film med H. C. Andersen er interessante, og så er jeg stor Cirkeline-fan,« siger hun og tilføjer, at Henrik Ruben Genz' prisbelønnede og Oscar-nominerede kortfilm "Bror, min bror" også er »helt fortryllende".

Som første biograf i rækken af værter for Sommerbio for Børn har Grand Teatret allerede solgt mange billetter til både private og forskellige børneinstitutioner.

»Der skal nok blive udsolgt, som der plejer,« siger Kirsten Dahlgaard.

jakob.hoyer@jp.dk

PROGRAM FOR SOMMERBIO FOR BØRN Sommerbio for Børn er planlagt som fem små filmpakker af hver en lille time for børn mellem tre og syv år.

Pakken bliver vist i Grand Teatret i næste uge og passeres så videre til Park Bio den følgende uge og til Bio Vanløse ugen efter.

Efter en uges pause bliver den så vist i Amager Bio:

"Cirkeline - Storbyens Mus".

Den klassiske danske tegnefilm om pigen Cirkeline og hendes musevenner, der denne gang flytter til storbyen og kommer ud på alverdens eventyr og oplevelser.

Mandag den 3. juli klokken 10 i Grand Teatret.

Mandag den 10. juli klokken 10 i Park Bio.

Mandag den 17. juli klokken 10 i Bio Vanløse.

Mandag den 31. juli klokken 10 i Amager Bio.

Animationsfilm - "Sallies Historier", "En kos dagbog" og "Rotten kommer".

Tre korte, kære og meget forskellige tegnefilm med dyr, børn og sjove fortællinger.

Tirsdag den 4. juli klokken 10 i Grand Teatret.

Tirsdag den 11. juli klokken 10 i Park Bio.

Tirsdag den 18. juli klokken 10 i Bio Vanløse.

Tirsdag den 1. august klokken 10 i Amager Bio.

I Eventyrets verden - "Tornerose", "Konen med æggene" og "Fyrtøjet".

De klassiske fortællinger i silhout, tegnestreger og dukker - og med frie fortolkninger med kunstneriske detaljer og fornøjelige finesser.

Onsdag den 5. juli klokken 10 i Grand Teatret.

Onsdag den 12. juli klokken 10 i Park Bio.

Onsdag den 19. juli klokken 10 i Bio Vanløse.

Onsdag den 2. august klokken 10 i Amager Bio.

Venskaber, broderskaber og børns fortællinger - "Et Øjeblik", "Calle & Kristoffer", "Sallies Historier" og "Bror, Min Bror".

Fire forskellige film om børns forhold til tid, om venskab mellem drenge og mellem brødre og om en tyrannisk Kong Gulleroth.

Torsdag den 6. juli klokken 10 i Grand Teatret.

Torsdag den 13. juli klokken 10 i Park Bio.

Torsdag den 20. juli klokken 10 i Bio Vanløse.

Torsdag den 3. august klokken 10 i Amager Bio.

Dukkefilm og sjove Historier - "Sallies Historier", "Klods Hans" og "Den lille Ridder".

En række dukke-tegnefilm om så forskellige emner som Klods Hans, køkkendrengens opgør og ønsket om at eje en stjerne.

Fredag den 7. juli klokken 10 i Grand Teatret.

Fredag den 14. juli klokken 10 i Park Bio.

Fredag den 21. juli klokken 10 i Bio Vanløse.

Fredag den 4. august klokken 10 i Amager Bio.

Der kan bestilles billetter hos de enkelte biografer.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen