Annonce
København

Nyt medborgerhus på Islands Brygge

KUC - Københavns UngdomsCentre står som bygherre for nyt medborgerhus på Islands Brygge til 20 millioner kroner ved havnefronten.

»Der har ikke været mange glædelige begivenheder i KUC her på det sidste. Men det her er noget at glæde sig over,« lød det fra Københavns UngdomsCentres direktør, Hans Grønborg, da han i går eftermiddag afslørede planerne for et nyt medborgerhus, der næste år skal stå klar på Islands Brygge.

Og når begivenheden er ekstra glædelig for det skandaleramte KUC, hænger det sammen med, at bevillingen på 20 millioner kroner gik igennem Borgerrepræsentationen så sent som i onsdags. Hans Grønborg undlod da heller ikke at takke politikerne for tilliden ved at lade KUC stå som bygherre.

Det er i øvrigt første gang, at Københavns Kommune bygger et helt nyt medborgerhus fra grunden. Alle andre medborgerhuse er blevet opført i gamle bygninger.

Ud mod havnefronten

Fire arkitektfirmaer havde deltaget i konkurrencen om det nye medborgerhus, der bliver placeret i Havneparken, umiddelbart ud til Københavns Havn.

Og det blev et forslag fra Fogh & Følner, der løb med sejren. Forslaget, der består af en stor rektangulær bygning, er først og fremmest karakteristisk ved en stor overdækket terrasse ud mod havnen. Indenfor er der selskabslokaler, en stor mødesal, værksteder, en café og et stort køkken. Det nye medborgerhus er på små 2000 kvadratmeter, og det er dermed mere end halvt så stort som Gimle.

»Det er dommerkomitéens opfattelse, at forslaget med sin arkitektoniske og funktionelle hovedidé - den opløste og gennemskuelige struktur - har tilføjet Havneparken og bydelen et bygningsværk af meget høj kvalitet,« hedder det i begrundelsen.

Gimle lukker

Baggrunden for opførelsen af det nye medborgerhus i Havneparken på Islands Brygge er, at Nordens største medborgerhus Gimle lukker den 1. oktober. Statens ejendomsselskab Freja Ejendomme A/S, der ejer den såkaldte Nytøjhusgrund, hvor Gimle ligger, har indgået aftale om, at der skal opføres bl.a. hotel, kontorer og op mod 1000 lejligheder på den store grund, der ligger mellem SAS-hotellet og Thorhavnsgade. Grunden skal bl.a. rumme hovedsæde for Kommunernes Landsforening og HK.

Levede på lånt tid

Dermed mister Islands Brygge sit medborgerhus, der benyttes af op til 800 mennesker dagligt.

Formanden for lokalrådet på Islands Brygge, Jørgen Thyregod, var dog meget tilfreds med erstatningen for Gimle.

»Vi har længe vidst, at Gimle levede på lånt tid. Og denne her løsning er i virkeligheden meget bedre for beboerne på Islands Brygge. Gimle har næsten været for stort, og en stor del af vores medborgerhus er blevet brugt til udlejning til andre,« sagde Jørgen Thyregod.

»Vi har været heldige. Men det er måske en tilsnigelse at tale om held. For vi har kæmpet hårdt for at få det her byggeri i vores Havnepark,« sagde Jørgen Thyregod.

Det nye medborgerhus på Islands Brygge skal efter planen slå sine døre op for offentligheden den 1. maj 2001. michael.rachlin@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Havfrue-mord efterforskes stadig
I ni måneder har en omdiskuteret tv-fotograf været sigtet for groft hærværk mod Den lille Havfrue. Københavns Politis drabsafdeling, der stadig efterforsker sagen, ønsker ikke at forklare, hvorfor sagen trækker ud.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her