LEDER: Intet vingesus

DET KUNNE VÆRE oplægget til en historisk og skelsættende begivenhed i Københavns historie, at der er vedtaget en beslutning, som kan opdele København i bydele med selvstyre,hvis det vedtages ved en folkeafstemning. Men vingesuset mangler totalt og vil næppe indfinde sig.

Årsagen er naturligvis, at aftalen bygger på et for smalt forlig. Der er fortsat uenighed om konsekvenserne, og der er hængepartier, som gør det uegnet til folkeafstemning. Borgerne må have en fair chance for at vurdere konsekvenserne af, hvad de stemmer om og på. Det er således uklart, om forsøgene skal fortsætte i den kommende valgperiode, hvis det nedstemmes.

Den socialdemokratiske uenighed skal åbenbart følge bydelssagen til dørs. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), som har forhandlet aftalen på plads, har endnu ikke meddelt, om hans parti støtter den. Det kan man hverken byde forligsparter eller borgere. Overborgmesteren har altid krævet en bred politisk aftale om bydelsråd, men kun støttet af venstrefløjen og Det Radikale Venstre, holder denne vigtige betingelse ikke.

Som liberalt parti kunne Venstre måske have sikret denne bredde og trukket aftalen mere i den rigtige retning ved sin medvirken, men partiet svigtede sin pligt som decentraliceringens og nærdemokratiets naturlige forkæmper og holdt sig udenfor. Det skyldes dels intern uenighed, og dels, at nogle medlemmer kun halvhjertet vil decentraliceringen, fordi magtmulighederne dermed fortoner sig. Venstre kræver helt uafhængige bydele straks eller ingenting, men det er jo ikke sådan, man udvikler gode visioner. De må udvikles gradvist.

Resultatet er blevet en bydelsordning, hvor magten er begrænset i forhold til de løbende bydelsforsøg, fordi borgerrepræsentation kun uddelegerer sagerne til bydelsrådene.

Da det er ganske uvist, hvordan forligspartnerne vil administrere dette yderst vigtige punkt, er det i dag svært at danne sig nogen som helst mening om, hvordan den nye bydelsordning vil fungere. Hvis BR skal kigge bydelsrådene over skulderen i både stort og småt, er det utåleligt. Hvis BR i det store hele lader være med at blande sig, kan det være, at der stadig er interesserede, som vil stille op til bydelsvalg.

Foreløbig virker forligsretten ganske uspiselig for almindelige borgere, fordi der både mangler indhold samt politisk salt og krydderi. Nødvendig oplysning om indhold og virkning er strengt nødvendig, hvis nogle skal købe denne usædvanlige politiske menu, og det skal selvfølgelig gå stærkt, så den ikke bliver kold og totalt usælgelig.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen