Trolden i dig selv

Han er tiltrukket af det lidt skæve liv, af de anderledes mennesker, og af eksistenserne helt ude på kanten af vores samfund: nisser, trolde, ellepiger, dryader og alfer og andre marginaliserede eksistenser. Dem har han nu skrevet en bog om.

»Jeg kan godt lide folk, der ser virkelig mærkelige ud, deforme mennesker,«fortæller Michael Lycke.

»Og nogle gange, når jeg står i DSB-kiosken, hvor jeg arbejder, og der kommer sådan et menneske, har jeg sådan en lyst til at følge efter vedkommende, og finde ud af, hvordan det lever, og hvor det lever. På en eller anden måde er det det samme, jeg har gjort med nisserne og troldene.«

I april måned udkom Michael Lyckes første bog, "Nisser og trolde og andre glemte dyr," et såkaldt zoologisk værk, der i en meget videnskabelig form punkterer en række af de fordomme, som findes om skabningerne fra vores folkeeventyr og myter. Det hele skrevet i så faktuelt et sprog, at man nemt tror på bogens tørre fakta oplysninger. For eksempel at Dr. Lycke er uddannet zoolog fra Rumænien i 1997, og at feens krop er dækket af et ultrakort, snehvidt pelslag. Videre beskrives skovtrolden som: "Behåringen er i det hele taget omfattende på nær næsen, munden og øjenregionen, der er så godt som helt fri for hår. Næsen er forholdsmæssig stor og udvikler sig med alderen til at være helt deform."

»Men det er løgn det hele,« smiler Michael Lycke.

»Nogen er blevet sure, fordi jeg forsøger at bilde folk ind, at jeg er zoolog, og at jeg har rejst alle de mange steder, og at væsnerne eksisterer. Andre er blevet sure på mig, fordi jeg har gjort det meget regulært og meget videnskabeligt. Og dermed slået mange illusioner ihjel. Jeg får det til at lyde som om, at tingene passer,« siger Michael Lycke, der egentligt syntes, at det kunne være fint, hvis de spændende og lidt magiske dyr fandtes i virkeligheden.

Mystik i steril verden

Det ville give lidt mystik i denne meget regulerede og steriliserede verden, hvor alt kan måles og vejes. Fascinationen af de såkaldte glemte dyr, Fauna Ignorata, startede egentlig som en stor lyst til at lave en film om en zoolog, der tog op til den finske ødemark for at studere det meget sky væsen. Og selv om Michael Lycke fortalte mange i filmbranchen om projektet, og alle syntes, at det lød meget originalt, kunne han ikke finde finansiering af filmen.

»Jeg var ved at gå helt ned over det , for jeg ville være filminstruktør være.«

Men idéen var for god til at lade gå til spilde. Så i stedet for den planlagte film, begyndte han at tegne nisserne og skrive om deres liv: Hvordan de levede oppe på den finske tundra, hvad de spiste, og hvordan de gemte sig. Det ene ord og den ene tegning tog den anden. Efterhånden blev det så omfangsrigt, at det var oplagt at forsøge at udgive en bog om alle disse dyr, der måske godt kunne findes - for de følger jo de normale zoologiske regler. Og dyrene ligner menneskene meget på rigtig mange måder - blot med den store forskel at de, i modsætning til de fleste i vores samfund, er i tæt kontakt med deres instinkter og følelser.

For mange tabuer

»Vi kommer ikke så meget i kontakt med andre mennesker, og der er ikke så mange store følelser. Døden og de sindssyge; mennesker, der er anderledes bliver gemt væk,« mener Michael Lycke, der nemt kommer til at gyse, når han tænker på mange af samfundets normale måder at leve på. Fordi det er altid er i det lille pæne samfund, at det grumme lurer under overfladen. Og det er for eksempel i den lille pæne landsby, at man lige pludselig graver fem lig op i baghaven. Så de pæne og veltilpassede har også brug for en ventil - måske meget.

»Vi har jo alle vores egne nisser og trolde, vores egne ventiler. Der er mange måder at gøre det på; det kan godt være, at man bare skal ud og klatre i nogen bjerge,«mener Michael Lycke. Og med et lunt smil fortæller han, at det måske netop er hans nisser og trolde, der afholder ham fra at være én af de mange, der indrykker en kontaktannonce i f.eks. Weekendsex, som han har stiftet bekendtskab med gennem jobbet i DSB kiosken.

»Det er fyldt med kontaktannoncer med fotos. Folk klæder sig ud i de mærkeligste ting, og har de mærkeligste lyster. Dyresex, ja alt muligt. Nogle gange tænker jeg, om det er mig, der er fuldstændig unormal, når jeg sådan kan lide det under dynen med lyset slukket. Men jeg tror, at jeg kommer ud med nogen ting gennem at skrive om de marginaliserede eksistenser. I stedet for at gå rundt og lade som om, jeg er normal på overfladen,« siger han eftertænksomt.

Michael Lyckes "Nisser og trolde og andre glemte dyr" er udkommet på forlaget Hovedland. Vejl. pris 168 kr.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen