Grusgrav blev natur-område

Hedeland - et stort råstofområde syd for Roskilde - modtager fredag Råstofprisen, fordi det er lykkedes at etablere et skønt naturområde, hvor der i årtier har været gravet grus og ler.

Prisen overrækkes af prins Joachim og miljøminister Svend Auken (S), der samtidig skal besigtige de mange aktiviteter i Hedeland.

Der er blandt andet skabt ski- og kælkebakke, kolonihaver, spejderhytter, veteranjernbane, fiskesøer, golfbane, ridebane, motorbane samt 100 kilometer naturstier.

Egen vinproduktion fra 3000 vinstokker er det også blevet til.

Høj kvalitet

Miljøminister Svend Auken peger på, at Hedeland får prisen, fordi det, der er skabt af de udgravede områder, er gennemsyret af kvalitet - ikke på grund af størrelsen af indvindingen. Prisen skal være med til at fremme den gode tendens og udvikle nye ideer, fremhæver miljøministeren.

»Vi kender alle synet af et område, hvor de store maskiner er i gang med råstofindvinding. Og mange forbinder vel også stadig råstofgrave med åbne sår i landskabet. I et land af Danmarks størrelse ville det ganske rigtigt føre til udstrakte områder med karakter af landskabsruiner, hvis der ikke blev foretaget en løbende efterbehandling efter råstoflovens bestemmelser,« påpeger Auken.

Skov- og Naturstyrelsen, der administrerer prisen, fremhæver, at det æstetiske niveau i Hedeland er højt samtidig med, at der er skabt et slidstærkt "brugslandskab".

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen