»Hvad nu hvis I sidder på toilettet?«

"Dykkermænd" var det eneste, børnene interesserede sig for, da brand- og havnevæsen i går demonstrerede, hvordan de klarer en lille hurtig olieforurening i Københavns Havn.

Tre minutter over ti begyndte utålmodigheden at melde sig blandt den lille gruppe børn fra Mjølnerskolen i Ishøj.

»Hvornår kommer brandmændene,« spurgte Thor.

Han stod parat ved kanalen ved Højbro Plads sammen med sine kammerater, der var kommet for at se Københavns Brandvæsen og Havnevæsen vise, hvordan de ville klare en mindre olieforurening i havnen. Og han havde fået at vide, det skulle foregå klokken ti.

Brandmændene blev en smule forsinkede, fordi der lige skulle klares en udrykning midt i det hele. Og snart var der også masser af interesserede børn, der var ved at falde på halen af begejstring, da brandvæsenets pionerkorps sendte en dykker i vandet.

»Orv, hvor er han fed.«

»Orv, hvor er han sej,« lød det fra de små drenge.

Underholdning

I virkeligheden bruger brandvæsenet ikke dykkere ved olieudslip, så han var ren underholdning til ære for børnene.

Olie blev der ikke smidt i kanalen, det måtte tilskuerne tænke sig til. Men de kunne se den orange flydespærre blive lagt ud i vandet og havnevæsenet sænkede den specielle maskine, kaldet en olieskimmer, ned.

Den var et nærmere syn værd med fire pontoner i hvert sit hjørne til at regulere højden i vandet og et rør i midten af firkanten, der drejer rundt og dermed laver et hul, som suger vand til sig.

Carsten Sølyst, der er koordinator for miljøberedskabet i Miljøkontrollen i København, beskriver skimmerens funktion som en slags støvsuger, der suger det allerøverste lag olie af vandet. Men samtidig virker maskinen mere som et badekars afløb, hvor vandet langsomt bliver suget ud.

»Det kræver lidt øvelse at holde skimmeren øverst i vandet, så den kun suger olien væk,« forklarer Carsten Sølyst .

»Hvad med cyklerne?«

Maskinen kunne ikke rigtigt fange børnenes opmærksomhed. Men da gummibåden gassede op, og dykkeren på kanten lod som om, han blev overrasket og røg i vandet, var de helt på dupperne igen.

Bagefter i miljøfestivalens telt kunne børnene stille spørgsmål om øvelsen. Og igen kommer "dykkermanden" op som hovedpersonen i hele oplevelsen.

»Hvad hed dykkermanden?«

»Hvorfor tog han ikke cyklerne med op, der lå på bunden?«

»Hvad lavede han dernede?«

»Var det ikke koldt for ham?«

»Har I fundet skeletter? Fisk eller mennesker?«

»Bliver dykkermanden så bange?«

Alt blev grundigt besvaret, men bliver alt for omfattende at komme ind på i denne artikel.

Og så kom et enkelt spørgsmål, som ikke havde med dykkeren at gøre:

»Hvad gør I, hvis I sidder på toilettet, og der kommer udrykning?«

Til det svarede brandinspektøren:

»Så gælder det bare om at gøre sig hurtigt færdig. Der går et minut, fra vi får signalet, til vi skal være ude af døren. Næste gang du går på toilettet, så prøv at se, hvor meget du kan nå på et minut,« svarede Jens Jäpelt, brandinspektør på Københavns Hovedbrandstation.

linda.bang@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen