Shake it, baby

For andet år i træk har Karsten Sørensen vundet titlen som Danmarks bedste bartender. Om fem måneder skal han dyste mod bartendere fra 24 lande i den internationale finale - og alligevel er bartenderiet bare for sjov.

Faktisk gør han det bare for sjov. Ikke desto mindre har han netop for andet år i træk vundet titlen som Danmarks bedste bartender i The Beefeater International Bartender Competition.

Karsten Sørensen er en efterspurgt herre, når bartendertjansen skal varetages af én, der kan lidt ud over det sædvanlige.

I disse dage jonglerer han for eksempel med flaskerne på den svenske ambassade, det daglige job er p.t. på Hotel Admiral, og på både Subsonic og Rust har de løbende de seneste år haft fornøjelse af hans talent.

Alligevel skal der træning til ved siden af, inden han om fem måneder skal deltage i den internationale finale i London, hvor en række af verdens bedste bartendere stiller op.

Flaskekast

»Bartendere, der arbejder i New York eller for eksempel på feriesteder, har den fordel, at de kan bruge deres kunnen i det daglige arbejde. Derfor sidder deres tricks på rygraden, når de stiller op i konkurrencer. Men i Danmark er der stort set ingen flaring (det kaldes det, når en cocktail mixes, mens flaskerne kastes rundt i luften, red.), så man er nødt til at øve sig ved siden af - og så bare håbe på, at det sidder,« fortæller Karsten.

Egentlig er det bare et studiejob, som begyndte med, at han søgte forefaldende arbejde på Apotekergården i Ringsted - og selv i dag har han ingen ambition om at gøre bartenderiet til den primære levevej.

»Jeg kan ikke se mig selv som bartender, når jeg bliver 35 år, for det er umuligt at koble med et familieliv - og så er der så meget andet, jeg gerne vil,« siger den 26-årige flaskekaster, som regner med at begynde at læse biologi og filosofi på Københavns Universitet.

Internationale tilbud

Når han alligevel er mere ambitiøs omkring bartenderjobbet, end man normalt ser det med et studiejob, er det - ifølge ham selv - bare et spørgsmål om tilfældighed - og personlighed.

»Når man kaster sig ud i noget, kan man lige så godt gøre det ordentligt. Sådan har jeg altid været. Og da jeg startede i baren i Ringsted, var der en del garvede i faget, som jeg kunne lære meget af - og så kan man lige så godt suge til sig,« siger Karsten Sørensen.

Han har i tidens løb fået tilbud fra både Korea, San Francisco og Mexico, men studierne trækker mere. Alligevel går han ind til den internationale finale med alvor, og hvor han sidste år satsede på en plads mellem de ti bedste - og i to af disciplinerne opnåede henholdsvis en anden- og en tredieplads og en samlet 8. plads, så går drømmen i år på en placering i top fem.

Køl glasset

Vi har fået ham til at møde op længe før natklubtid på Subsonic for at demonstrere noget af sin kunnen, og selv om morgentimer og rengøringslys ikke giver den store feststemning, så klør han på med professionalisme. Og med lidt gode råd til os hjemmeshakere:

»Husk nu, at det er vigtigt altid at køle et cocktailglas ned, før man hælder drinken op i det. Enten med is eller ved at stille det i køleskabet. For cocktailglas har den største overflade, og drinken bliver hurtig hård og flad, hvis ikke glasset er koldt,« forklarer han.

Karstens special

En af disciplinerne i den netop overståede konkurrence hedder Creation & Innovation, (kreer og forny kunne det oversættes med) hvor deltagerne skal præsentere deres eget bud på en ny drink. Karstens bud på en ny klassiker hedder Abricot Dream og består af 3 cl. gin, 1½ cl. Abricot Brandy, ½ cl. lime, ½ cl. Cointreau og ½ cl. appelsinjuice. Det skal shakes og serveres i et high ball-glas med frugter.

anne.villemoes@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen