ISS lynaktiverer bistandsklienter

En ansøgning om bistandshjælp i Herlev Kommune honoreres fremover med en ISS-uniform og et arbejde inden to døgn.

Borgere, der søger bistandshjælp i Herlev, kan nu være sikre på at komme på arbejde 48 timer efter, de har henvendt sig ved kassen på rådhuset.

Kommunen har netop, som den første i Danmark, startet et samarbejde med det private firma ISS Danmark, der sikrer, at ingen borger må nøjes med at gå fra socialforvaltningen alene med penge i hånden.

I stedet kan ansøgeren til bistandshjælp glæde sig over at blive iklædt en ISS-uniform og skulle møde på arbejde, blot to døgn efter vedkommende stod med hatten i hånden ved "Kasse 1."

»Udgangspunktet er, at vi gerne vil sikre, at folk er så tæt på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. At vi kan sikre den bedst mulige håndsrækning til dem, der i en periode har brug for en lille håndsrækning,« siger borgmester Kjeld Hansen (S).

»At vi så, som en sidegevinst, fanger dem, der ikke vil have en håndsrækning, men kun vil have et bidrag. Det er noget andet, men det har jeg det også godt med,« siger Kjeld Hansen, der forventer, at omkring 100 personer i kommunen vil blive henvist til et "straksaktiveringsjob" hos ISS Danmark.

Grønne job

Straksaktiveringsjobbene vil i første omgang blive med udgangspunkt i de opgaver, som ISS Ejendomsservice løser.

Det gælder gartner-, anlægs-, og planteservice samt forskellige opgaver, som er tilknyttet et viceværtjob. Desuden kan bistandshjælpansøgere regne med at kunne få job inden for rengøring og serviceopgaver hos eksterne kunder med postsortering, kopieringsopgaver, telefonpasning og andre receptionsfunktioner.

Efter to uger som "føl" laves en handlingsplan, der enten indeholder ansættelse med tilskud til løn eller normal ansættelse.

»Vi går med i projektet, fordi vi som virksomhed dels har et socialt ansvar og dels har en interesse i at tiltrække og uddanne denne arbejdskraft, som der allerede nu er stort behov for i servicesektoren, og måske endda kan blive mangel på,« forklarer driftschef Ole Mortenksen, der er projektansvarlig hos ISS Ejendomsservice.

Det private firma modtager cirka en halv million kroner om året fra kommunen for at oprette arbejdspladserne.

Aftalen med Herlev Kommune løber i første omgang et år frem i tiden, men Ole Mortensen forventer store positive resultater for både kommune og virksomhed.

»Vi har haft et samarbejde med Herlev gennem næsten 10 år. Grøn Ejendomsservice hed et projekt, der også handlede om aktivering. Lige under halvdelen af de aktiverede i dette projekt er blevet på arbejdsmarkedet, og jeg forventer flere i denne omgang,« siger han.

Diplom for aktivering

Projektets mål var at kvalificere og indsluse arbejdsledige på arbejdsmarkedet og give projektdeltagerne selvtilliden og selvværdet tilbage samt flytte projektdeltagerne fra at være kontanthjælpsmodtagere til at blive selvforsørgende.

Det lykkedes så fint, at projektet fik tildelt diplom ved Netværksprisen, der er indstiftet af Socialministeriet.

Den stigende overdragelse af aktiveringsopgaver til private virksomheder betyder ikke, at den offentlige aktivering har spillet fallit, understreger Herlevs borgmester Kjeld Hansen.

»Vi skal både have privat- og offentlig virksomhedskultur blandt vore tilbud til ledige. Men opgaven med aktivering skal ikke kun løftes af det offentlige. Det er i høj grad en samfundsopgave, hvor virksomhederne har et ansvar,« mener Kjeld Hansen:

»Det er interessant, at vi har vandret fra, at den forpligtigelse udelukkende har været en offentlig opgave til at de private virksomheder nu også frivilligt påtager sig et socialt ansvar,« siger Kjeld Hansen.

ISS Danmark startede i går også et aktiveringsprojekt i Randers Kommune.

peter.kronsted@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen