Nyt bibliotek på vej på Ydre Nørrebro

Københavns Kommune er langt fremme med planer om at flytte Nørrebro Bibliotek til tidligere skruefabrik i Bragesgade ved Nørrebro Hallen.

Borgerne på Nørrebro har nu mulighed for at få samlet en række af bydelens kultur- og fritidstilbud i den lille sidegade til Nørrebrogade, Bragesgade.

Gaden, der i forvejen er adresse for bl.a. Nørrebro Hallen og Sund By-butikken, er i kikkerten til en kommende placering for Nørrebro Bibliotek, der senest til næste år skal ud fra de nuværende lokaler i Guldbergsgade.

Det er ejendomsselskabet Keops, der ejer den tidligere Brødrene Heintzes skruefabrik i Bragegade 8. Ejendommen, der ligger lige over for Nørrebro Hallen, husede indtil for et par år siden en Irma. Siden har Keops sat ejendommen i stand, og så sent som her i weekenden åbnede kæden Form og Fitness et større motionscenter i en del af bygningerne.

Og nu skulle kultur- og fritidsudvalget ifølge JP Københavns oplysninger være interesseret i de resterende 1500 kvadratmeter, der endnu ikke er sat i stand.

Udvalget fik fremlagt ideen om biblioteksflytningen på sit møde i torsdags, og stemningen for forslaget skulle være positiv. Men af hensyn til en kommende forhandlingssituation med ejeren holder man indtil videre kortene tæt ind til kroppen.

Faktum er dog, at udvalget i sit budgetforslag for 2001, der i dag er sendt videre til Økonomiudvalget, har afsat 1,3 millioner kroner til husleje for et nyt Nørrebro Bibliotek.

De 1500 kvadratmeter, der alle ligger i ét plan, er endnu ikke sat i stand indvendigt, ligesom der heller ikke er vinduer. Men ejendomsselskabet Keops, der netop har specialiseret sig i istandsættelse og udlejning af ældre erhvervsejendomme, skulle være parat til at gå i gang med renovering og ovenlysvinduer til det rustikke gamle fabrikslokale.

Nørrebro Bibliotek har ligget på adressen Guldbergsgade 97 i mere end 40 år. Men der har længe været et ønske om at flytte biblioteket. Dels har biblioteket for lidt plads i dag, dels spiller geografiske overvejelser ind. Biblioteket, der skal betjene Ydre Nørrebro, ligger nemlig slet ikke i det område. Derimod ligger det relativt tæt på biblioteket på Blågårds Plads.

Nørrebro Bibliotek blev oprettet som et af de første biblioteker i Københavns Kommune. Dengang hed adressen Bangersvej, men fra 1959 flyttede man til Guldbergsgade.

I dag rummer Nørrebro Bibliotek 75.000 bind og udlåner både videoer, cd'er og cd-rom.

michael.rachlin@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen